4,2 miljard besparen? Minder volstaat ook

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) relativeert in "De zevende dag" de begrotingsinspanning. Haar boodschap: het mag een beetje minder dan 4,2 miljard zijn.

Niet dat Sophie Wilmès de begrotingsinspanning minimaliseert. Want in theorie moet de regering op zoek naar 4,2 miljard om de begrotingen voor dit en volgend jaar te doen kloppen, fors meer dan de 2,4 miljard waar iedereen tot vorige week nog van uitging. 

Maar er is nog wat marge. Zo is in de begroting een buffer van één miljard voor slechtere tijden ingeschreven, en die slechtere tijden zijn nu - onder andere met de tegenvallende fiscale inkomsten en de mindere economische groei - aangebroken. 

Volgens Wilmes kan de regering een stuk van de buffer wegnemen. "Hoe verder je vordert in een jaar, hoe minder zin zo'n buffer heeft." Dus het mag wat minder zijn dan 4,2 miljard? "Dat kan zijn, ja."

Tegelijk mikte de regering tot nog toe op een verbetering van het structureel saldo - simpel gesteld: de begroting zónder eenmalige maatregelen - met 0,84 procent. Maar de Europese Commissie is al tevreden met 0,6 procent, wat meteen honderden miljoenen kan schelen.

En dan is er natuurlijk nog de ultieme ingreep: stel het begrotingsevenwicht uit tot na 2018, de datum die de meerderheid in het regeerakkoord overeen kwam. Wilmès: "We weten uit ervaring dat dat moeilijker wordt, maar het is technisch mogelijk om dat evenwicht vooruit te schuiven in de tijd." Maar voorlopig blijft Open VLD zich - als enige regeringspartij - verzetten tegen dat scenario.

Meest gelezen