Direct naar artikelinhoud
Brexit

Corbyn: "May mag niets achterhouden over Brexit-plannen"

Jeremy Corbyn.

Een dag nadat hij is verkozen tot leider van de Labour Party heeft Jeremy Corbyn vandaag onmiddellijk bij premier Theresa May aan de bel getrokken over de Brexit-strategie van de regering. De oppositieleider vindt dat zij het parlement volledig over haar plannen daarover moet inlichten. 

De nieuwe minister-president zei onlangs dat het Britse parlement een rol zal spelen bij het vertrek uit de Europese Unie, maar dat zij de onderhandelingen voert en de uiteindelijke beslissing neemt onder welke voorwaarden het land de EU verlaat. Tegen de BBC zei Corbyn daarover: "Ik denk niet dat dat democratisch is en denk tevens dat dat ontoelaatbaar is." Bij zo'n belangrijk politiek en economisch onderwerp moet het parlement volledig worden betrokken, vindt Corbyn. 

Minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken zei zondag dat wanneer de scheiding van de EU een keer een feit is, de regering de zaken zeker niet op hun beloop zal laten. Hij herhaalde nog eens dat het in gang zetten van het verlaten van de EU niet voor de kerstdagen zal plaatsvinden.

Winnaar 

Jeremy Corbyn werd gisteren met een overtuigende meerderheid herkozen tot leider van de Britse Labour Party. De overwinning van de 67-jarige socialist is geen verrassing. Hij geniet een grote populariteit bij de achterban, met name onder de nieuwe leden. Binnen de Lagerhuis-fractie is hij aanmerkelijk minder populair. Eind juni, na het EU-referendum, was er een grote opstand uitgebroken, leidend tot een grimmige strijd om het leiderschap van de oppositiepartij. In de peilingen staat Labour ver achter de Conservartieven en velen vrezen dat de partij door Corbyns linkse koers onverkiesbaar is.

'We behoren allemaal tot dezelfde Labour-familie en dat is hoe we moeten doorgaan'
Jeremy Corbyn

Bij de aanvaarding van zijn vernieuwde leiderschap stelde Corbyn voor om 'met een schone lei' te beginnen. "We behoren allemaal tot dezelfde Labour-familie", zei hij, "en dat is hoe we moeten doorgaan." Hij kreeg meteen steunbetuigingen, onder meer van zijn geestverwant George Galloway. "Mijn felicitaties voor een geweldige zege. Ga nu een wandeling maken over de Mersey", twitterde deze, refererend aan de initiatalen van Corbyn, die een soort heilige is voor zijn aanhangers.