Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Islamkritische schrijver doodgeschoten voor gerechtsgebouw in Amman

Islamkritische schrijver doodgeschoten voor gerechtsgebouw in Amman

In de Jordaanse hoofdstad Amman is vandaag schrijver Nahed Hattar doodgeschoten voor een gerechtsgebouw. De man stond bekend voor zijn kritische visie op de politieke islam, zo meldt het staatspersagentschap Petra. De schrijver kwam vorige maand in het oog van de storm terecht nadat hij een cartoon over IS gedeeld had op Facebook. De schutter vuurde driemaal op de schrijver. De dader werd opgepakt, aldus Petra.

De politie gaf geen verdere informatie over het motief. Maar de 56-jarige oud-journalist, een christen, moest zich wel voor de rechtbank verantwoorden voor de publicatie van een cartoon. Nahed Hattar had vorige maand via Facebook de cartoon gedeeld die voor vele moslims heiligschennis was. De tekening toont een bebaarde man die in de hemel met twee vrouwen op bed ligt, en aan God vraagt om een glas wijn en wat cashewnoten.

De cartoon kwam hem op veel kritiek te staan omdat hij beledigend zou zijn voor moslims. De Jordaanse premier Hani Mulki eiste een onderzoek.

Volgens Hattar zelf was de tekening bedoeld om IS-strijders belachelijk te maken en niet moslims in het algemeen. Nadat hij zichzelf bij de politie meldde, werd hij opgepakt. Hattar werd ervan beschuldigd het geloof te minachten. Vandaag zou de zaak dienen voor de rechtbank.

Nahed Hattar is schrijver, activist en openlijk aanhanger van de Syrische president Assad.

De schietpartij vond volgens getuigen plaats in een rechtbank in Abdali, in het centrum van Amman. Volgens de onafhankelijke nieuwswebsite al-Ghad was de schutter Jordanië via een buurland binnengeraakt daags voor de schietpartij.

Nahed Hattar.

Twitter bericht wordt geladen...

De cartoon in kwestie.