© Bert Hulselmans

Familie van striptekenaar ijvert mee voor passend eerbetoon

Het zou mooi zijn als Jozef Van Hove, beter bekend als striptekenaar Pom van de reeks Piet Pienter en Bert Bibber, een passend eerbetoon zou krijgen. Dat zeggen gemeente en de familie in een gezamenlijke verklaring.

Bert Provoost

Eerder deze maand berichtte deze krant al dat verschillende Nijlenaars via sociale media aandrongen op één of andere vorm van eerbetoon in het straatbeeld voor hun voormalige inwoner. De familie en schepen van Cultuur Luc Luyten (Nijlen & U) hebben ondertussen opnieuw samengezeten om de zaak te bespreken.

“In het artikel werd terecht aangehaald dat Pom altijd een man is geweest die niet graag in de belangstelling stond. Er werd ook aangehaald dat de familie van de striptekenaar ook niet meteen vragende partij was voor een eerbetoon en dat klopt niet. De familie is integendeel supertrots op het werk van haar vader, groot- of overgrootvader. We hebben al de eerste gesprekken over een eerbetoon gevoerd amper drie weken na zijn overlijden nu drie jaar geleden”, aldus de nazaten.

Het is een aanslepende rechtenkwestie die wel voor extra complicaties heeft gezorgd. “De auteursrechten met het gebruik van zijn figuren zijn nog in handen van de uitgeverij. Het is pas wanneer dit juridisch is uitgeklaard, dat er concrete stappen gezet kunnen worden om Pom het eerbetoon te geven dat hij zonder twijfel verdient”, klinkt het in de gezamenlijke mededeling.

Wat er dan precies moet gebeuren, dat is nog niet beslist. Al zijn er in het overleg tussen familie en gemeente al wel enkele mogelijkheden besproken. “Hem een eerbetoon geven zou bijvoorbeeld kunnen door een straat naar hem te vernoemen, zoals dat wel vaker gebeurt met verdienstelijke of bekende voormalige inwoners van de gemeente”, aldus schepen Luyten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER