© Marc Peeters

Dieven aan de haal met volledig springparcours

De lokale politie Neteland is een onderzoek gestart naar diefstallen in het paardenmilieu. Enkele verdachten worden ondervraagd, maar aanhoudingen zijn er voor zover bekend nog niet. De bal ging afgelopen weekend aan het rollen.

Marc Peeters

In een weide aan de Proosthoevebaan in ­Vorselaar stelden politie-inspecteurs wellicht de vreemdste diefstal uit hun carrière vast. Onbekenden waren ervandoor gegaan met acht volledige hindernissen op een trainingsparcours voor springpaarden. “We praten dan over een vijftigtal balken en 24 steunen om deze springbalken op te leggen”, zegt benadeelde Mario ­Swinnen. De eigenaar merkte de diefstal op toen bij zondagochtend zijn dieren ging voederen. “Een maand geleden heb ik al eens dieven op de weide gehad. Ze namen toen een batterij mee van een apparaat om stroom op de omheining te zetten.”

Verhuizers gezocht

Swinnen besloot het deze keer niet te laten bij een klacht bij de politie en plaatste het voorval ook op de sociale media. “Ik kreeg allereerst een tip binnen van iemand die gezien had dat een zekere W. uit Vorselaar op Facebook vervoer had gezocht om een springparcours te verhuizen”, vertelt Swinnen. Een oproep die ook weer snel van de sociale media was verdwenen.

“In de loop van de dag kreeg ik vanuit het paardenmilieu nog meermaals te horen dat die W. wellicht niet zuiver op de graat was. Zondagavond stond er alweer op Facebook dat W. had ingecheckt in een manege in Lichtaart. We zijn naar daar gereden om met die man een babbeltje te doen.”

Volgens Swinnen was het meteen duidelijk dat W. loog over het springparcours dat hij zogezegd ergens had moeten gaan ophalen. De politie werd erbij gehaald. “W. bleef ontkennen tot één van zijn maten erbij kwam staan en die gewoon zei dat mijn parcours bij hem lag! Die gast wist wellicht niet dat het om ‘heet’ materiaal ging. Toen is W. door de knieën gegaan en begon hij te vertellen, ook over andere zaken.”

Onderzoek

Politie en parket waren gisteren nog erg karig met informatie. In het dossier zouden er momenteel een drietal verdachten zijn. Die worden verhoord en er werden ook huiszoekingen uitgevoerd. Over het resultaat daarvan is niets bekend. De speurders gaan ook na of W. op eigen houtje of in opdracht handelde.