ECB laat rentestand nog ongemoeid

Nieuws
De Europese Centrale Bank (ECB) houdt zijn monetaire beleid vooralsnog onveranderd. Dat betekent dat de rentetarieven in de eurozone op hun historisch lage niveaus blijven en dat de omvang van het opkoopprogramma blijft staan op 60 miljard euro per maand.
anp
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00
Mario Draghi
Mario Draghi ap / Arne Dedert

Frankfurt

De herfinancieringsrente blijft 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente blijft min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen. Het opkoopprogramma van schuldpapier loopt in principe door tot eind dit jaar, maar kan worden verlengd of uitgebreid als de ECB te weinig voortgang ziet richting zijn voornaamste doelstelling: een inflatie van net geen 2 procent.

Op de financiële markten was al verwacht dat de centrale bank nu pas op de plaats zou maken. ECB-president Mario Draghi liet in een toelichting weten dat de inflatie in de eurozone geleidelijk zal oplopen maar nog niet op het niveau staat dat de ECB graag ziet. Het is volgens Draghi dus nog nodig om door te gaan met het huidige beleid om de inflatie verder aan te wakkeren. Het besluit om het beleid te handhaven was unaniem binnen het beleidsbepalende comité van de ECB. Draghi gaf op de persconferentie geen hints over een geleidelijke afbouw van het stimuleringsbeleid. Bij een bijeenkomst in het Portugese Sintra in juni zei Draghi nog dat het economisch herstel in de eurozone sterker en breder gedragen wordt. Ook is volgens Draghi het gevaar van deflatie geweken. Die opmerkingen werden op de markten gezien als teken dat de ECB spoedig zou kunnen overgaan tot het inperken van het soepele monetaire beleid.

Draghi gaat dit jaar ook naar de top van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole in augustus. Het is voor het eerst in drie jaar dat hij die vergadering bijwoont. Er wordt gespeculeerd dat hij dan voorzichtige hints gaat geven over een afbouw van het steunbeleid. Een officiële aankondiging van een afbouw zou dan op de beleidsvergaderingen in september of oktober gedaan kunnen worden. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.