Direct naar artikelinhoud
Video

Witte Huis valt met onjuiste cijfers pers aan op berichtgeving inauguratie

Tijdens zijn eerste persbriefing haalde president Trumps woordvoerder Sean Spicer zwaar uit naar de "foute representatie door de media" van het aantal aanwezigen op Trumps eedaflegging. "Dit was het grootste publiek ooit dat een inauguratie heeft aanschouwd, punt uit. Zowel in persoon als over de hele wereld'', aldus Spicer. Daarmee weerlegt het Witte Huis de cijfers van de media die zeggen dat er vrijdag honderdduizenden bezoekers waren bij de beëdiging. Trump had het zelf eerder over "een- tot anderhalf miljoen mensen". Tv-zender CNN weerlegt echter de argumenten van Spicer.

Spicer verwees naar de vergelijking die de media maakten tussen het aantal aanwezigen tijdens de eedaflegging van president Barack Obama in 2009 en die van Trump acht jaar later. Op foto's die snel verspreid raakten via de sociale media, lijkt het alsof Trump veel minder volk trok, iets dat Trump eerder ontkende. 

"We hadden een enorm veld vol mensen", aldus Trump. "Dat zag je, propvol. Ik word wakker vanochtend, zet de televisie aan en wat laten ze zien; een leeg veld. Ik denk, wacht eens even, ik heb een toespraak gehouden! En toen ik over het veld keek, zag het eruit alsof er een miljoen mensen was, anderhalf miljoen. Ze laten een veld zien waar niemand stond en dan zeggen ze: Donald Trump trekt weinig volk."

Woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer.Beeld photo_news

Plastic vloerbedekking

Volgens Spicer zijn "foto's van de ceremonie van de eedaflegging via een tweet opzettelijk verspreid om het enorme aantal aanwezigen dat zich had verzameld op de National Mall te minimaliseren."

Volgens hem werd er dit jaar voor het eerst een witte plastic vloerbedekking geplaatst op het gras, waardoor het veel duidelijker opviel waar er geen mensen stonden. CNN wijst er echter op dat die vloerbedekking ook voor de tweede inauguratie van Obama in 2013 al gebruikt werd.

Spicer somde op hoeveel mensen er in enkele afgebakende zones pasten (tussen de 220.000 en 250.000 mensen) en stelde dat "al die locaties vol waren toen de president de eed aflegde". Daarnaast hebben volgens hem 420.000 mensen de metro genomen, in tegenstelling tot de de 317.000 die de metro gebruikten voor de laatste eedaflegging van president Obama. "Dit was de grootste opkomst ooit voor een eedaflegging", klonk het.

Verschillende media achterhaalden echter dat de cijfers van Spicer fout zijn. Vrijdag namen liefst 570.577 mensen de metro, nog altijd minder dan bij de inauguratie van Obama in 2013. Toen namen 782.000 mensen de metro.

Twitter bericht wordt geladen...

Journalisten verbaasd

"Deze pogingen om het enthousiasme te minimaliseren voor de eedaflegging zijn beschamend en fout", aldus Spicer, die toevoegde dat Trump gisteren tijdens zijn bezoek aan de CIA-gebouwen van de aanwezigen "een staande ovatie van vijf minuten" kreeg, "als uiting van hun patriottisme en enthousiasme voor zijn presidentschap". Een aanwezige nuanceert: "Natuurlijk hebben we voor hem geapplaudisseerd, maar het was een oncomfortabel applaus."

Spicer sprak verder over de aanstelling van de nieuwe CIA-baas die op zich laat wachten. "Dat is waarover jullie mensen zouden moeten schrijven", zei hij. "In plaats van over valse vertelsels."

'Dit is waarover jullie mensen zouden moeten schrijven'
Sean Spicer, persverantwoordelijke Witte Huis

Spicer, die vijf van de zes minuten van zijn persbriefing gebruikte om de media de les te spellen, verliet de persruimte na zijn betoog zonder te antwoorden op vragen van journalisten.

De manier waarop Spicer de media de levieten las, was zo ongewoon, dat veel journalisten op Twitter amper wisten hoe hun verbazing uit te drukken. De Witte-Huis-correspondent van The New York Times tweette simpelweg "jaw meet floor". Een journalist van de Washington Post noemde de briefing "huiveringwekkend". Een moderator bij NBC "had geen adjectieven meer" om te beschrijven wat er gebeurde.

Toeschouwers voor de inauguratie vrijdag in Washington.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Historisch protest

Trump moest voor zijn inauguratie met zijn stoet auto's langs de meer dan 500.000 demonstranten rijden. Met die aantallen is het een historisch protest geworden. De grootste demonstratie ooit in Washington was tegen de Vietnam-oorlog in 1969 toen er 600.000 mensen aanwezig waren. Protesten rond een inauguratie trokken in 1973 60.000 demonstranten toen Richard Nixon werd beëdigd, en er tegen de Vietnam-oorlog gedemonstreerd werd.

Op televisie zagen vrijdag 31 miljoen Amerikanen hoe Trump werd beëdigd als 45ste president van de Verenigde Staten. Dat waren er meer dan Obama's tweede inauguratie, en minder dan diens eerste in 2009.

Twitter bericht wordt geladen...

Interne spanningen

Ook binnen de Amerikaanse overheid gaven de schattingen van bezoekerscijfers overigens spanningen, aldus The Washington Post. De National Park Service, die verantwoordelijk is voor de Mall in Washington, stuurde vrijdag een retweet waarin de bezoekersaantallen van de inauguratie in 2017 werden vergeleken met 2009. Daarin is te zien dat er dit jaar veel grote lege plekken zijn, hoewel er in 2009 geen wit plastic op de grond lag. 

De ongeautoriseerde retweet van een ambtenaar zorgde ervoor dat het Twitter-account van het hele ministerie werd afgesloten. Dat is inmiddels weer actief en er zijn excuses getwitterd. Een woordvoerder van de National Park Service zegt dat er wel schattingen zijn van bezoekersaantallen maar dat die alleen voor intern gebruik zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...