Luister naar

De herrie op straat begint totalitaire trekjes te krijgen

Nieuws
Er is steeds meer herrie op straat en er is geen ontsnappen aan. De publieke ruimte is een zelfbevestigingspodium geworden, om gehoord te worden.
Rogier Ormeling kunstcriticus
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00
De Oudegracht in Utrecht tijdens de eerste Canal Pride. Acht uur lang onafgebroken pompende basdreunen waarvan de wijde omtrek mag meegenieten. Het is slechts een van de geluidsoverlastgevende evenementen.
De Oudegracht in Utrecht tijdens de eerste Canal Pride. Acht uur lang onafgebroken pompende basdreunen waarvan de wijde omtrek mag meegenieten. Het is slechts een van de geluidsoverlastgevende evenementen. anp / Jeroen Jumelet

Het festivalseizoen draait op volle toeren. Voor binnenstadbewoners die hun huis niet kunnen of willen verlaten is er geen ontkomen aan. De opdringerige basdreun is alomtegenwoordig. In Nederland heeft immers iedereen recht op z’n feestje. Elke automobilist mag tot diep in de nacht voor mobiele deejay spelen, elke motorrijder mag zo vaak hij wil zijn uitlaat laten knallen. Niet alleen huisschilders en straatwerkers hebben recht op arbeidsvitaminen, de recreant heeft ook recht op barbecuemuziek in een park. Menig omwonende draait dan de volumeknop van de eigen audio-installatie of tv hoger om het niet te horen, en dit dan weer tot ergernis van de buren. Zo plant de geluidsepidemie zich voort.

Angst voor de stilte lijkt inmiddels onze nationale fobie. Ook in de stiltecoupé ben je niet veilig voor ringtones en muzieklekkende koptelefoons. Nou en? Schaamteloosheid is de volstrekte ontkenning van de aanwezigheid van de ander, zo schreef Sartre.

zevenhonderd

Volgens een rapport uit 2011 van de Onderzoeksraad van de Europese Unie sterven jaarlijks zevenhonderd Nederlanders door geluidstress. Dat is meer dan in het verkeer.

Handhaving van geluidsgrenzen heeft voor de overheid geen prioriteit. Integendeel, ze blaast haar luidruchtige partijtje mee. Wie uiteindelijk toch wat nachtrust geniet, kan namelijk al in alle vroegte en ook op zondag gewekt worden door gemeentelijke straatveegmachines. In ruil voor een schone straat krijgt de burger akoestische vervuiling in de vorm van oorverdovend geraas. In Utrecht bijvoorbeeld, zijn de veegmachines zeven dagen per week actief van half zes ’s morgens tot half elf ’s avonds.

Deze niet aflatende strijd tegen het zwerfvuil lijkt inmiddels een vorm van smetvrees en bovendien vergeefs. Burgers voelen zich uitgenodigd steeds meer afval op straat te gooien: de veegmachine kan toch elk moment langskomen. En zo is de cirkel rond en heeft de gemeentereiniging een rechtvaardiging voor uitbreiding en nieuw materieel.

Utrecht is hard op weg evenementenstad bij uitstek te worden. De Tour de France en Giro deden de Domstad reeds aan, de Spaanse Vuelta volgt. Inmiddels hebben we ook een Canal Pride: acht uur lang onafgebroken pompende basdreunen waarvan de wijde omtrek mag meegenieten.

Gesprekken met opeenvolgende wethouders van GroenLinks en de VVD, waarin ik samen met andere bewoners de geluidstapeling aan de orde stelde, leverden geen hoorbaar lawaaibeheersingsbeleid op.

geprivatiseerd

De openbare ruimte is vergaand geprivatiseerd en dus beschouwt de burger, die veranderd is in consument, deze niet meer als een gedeelde ruimte waarin je rekening houdt met anderen. De publieke ruimte dient vooral om gehoord te worden, als zelfbevestigingspodium.Individualisering en het gebrek aan sociale consensus lijken nog slechts gecompenseerd te kunnen worden door de tijdelijke saamhorigheid en de geluidsbubbel van massa-evenementen en festivals. En wat is er leuker dan groepsgewijs schreeuwend naar huis te lopen met een blikje in de hand en die dan op willekeurige vensterbanken achter te laten?

grootste schreeuwer

Een samenleving die zich kenmerkt door een permanente aanval op de relatieve stilte, waarin steeds vaker een decor van akoestische vervuiling heerst, is op den duur niet leefbaar. Daar wordt steeds minder naar elkaar geluisterd, daar ontaarden debatten steeds sneller in grote woede en dreigementen. Daar heerst nog slechts degene die het hardste schreeuwt en met de simpelste oplossingen aan komt zetten.

Dictaturen kenmerken zich vaak door stilte, individuele expressie in het openbaar wordt niet getolereerd. Wie zich daaraan bezondigt, loopt grote kans geruisloos te verdwijnen. In onze democratie wordt de relatieve stilte, die voor reflectie noodzakelijk is, stelselmatig doodgedreund. Daar heerst steeds vaker de dictatuur van de deejay, de geestdodende bas. Alomtegenwoordigheid en het voortdurend binnendringen van de privésfeer zijn totalitaire kenmerken. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.