Direct naar artikelinhoud

Grote brand bij afvalverwerker in Moerdijk onder controle

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in het Brabantse Moerdijk woedde donderdagavond een zeer grote brand. De brandweer rukte met meerdere tankwagens uit. Rond 19.45 uur was de brand onder controle. Niemand raakte gewond.

De Afvalstoffen Terminal MoerdijkBeeld Google Street View

Het bedrijf, Afvalstoffen Terminal Moerdijk, verwerkt diverse soorten gevaarlijke stoffen. Volgens de woordvoerster was sprake van forse rookontwikkeling. Om die reden kregen omwonenden het dringende advies om ramen en deuren gesloten te houden.

Rondom de loods, waar 300 ton afval van lege verfblikken ligt, is door de brand veel stankoverlast, aldus de brandweer.

Brand Chemie-Pack

In 2011 woedde een zeer grote brand in Moerdijk bij het bedrijf Chemie-Pack. Door de slechte veiligheid kon een enorme brand ontstaan op het terrein van Chemie-Pack, waar grote hoeveelheden chemicaliën waren opgeslagen. De directe oorzaak van de brand was een bevroren pomp die door een medewerker met een brander werd ontdooid. Het bedrijf is vrijgesproken van opzettelijke brandstichting.

De schade als gevolg van de vuurzee is geraamd op 75 miljoen euro. De brand had grote gevolgen voor het milieu. Veel mensen hebben gezondheidsklachten gemeld.

Chemie-Pack ging na de brand failliet, maar het vastgoedbedrijf van Chemie-Pack en directeur Spiering werden in verschillende zaken veroordeeld tot vele miljoenen schadevergoeding. Door een schikking van 4,2 miljoen euro met de gemeente Moerdijk, de provincie Noord-Brabant, Waterschap Brabantse Delta, Rijkswaterstaat en Havenschap Moerdijk kwamen in oktober 2014 alle juridische procedures tot een einde.

De sanering van de bodem onder het terrein van Chemie-Pack is nog steeds bezig en gaat nog jaren duren.

Twitter bericht wordt geladen...

Archieffoto van de brand bij Chemie-Pack.Beeld ANP
Bij het bedrijf Remondis Argentia aan de Middenweg in Moerdijk woedde in mei vorig jaar ook een grote brand.Beeld ANP