© fvv

Al 50.000 bezoekers meer dan vorig jaar op Gentse Feesten

De eerste vijf dagen en nachten van de Gentse Feesten hebben dit jaar al 630.000 bezoekers gelokt. Dat is 50.000 meer dan vorig jaar toen de Feesten op zaterdag startten, maakte Feestenburgemeester Christophe Peeters woensdag bekend. Er werd wel al bijna vijf procent meer afval opgehaald dan de voorbije editie.

lbo

Halfweg de 171ste Gentse Feesten maakt het stadsbestuur een eerste balans op. “We zijn op weg naar naar een fantastische editie”, zegt Feestenburgemeester Peeters. “Dinsdag 22 juli waren er 130.000 feestvierders in de Feestenzone, wat het totaal over vijf dagen op 630.000 brengt. Er komt substantieel meer volk dan vorig jaar en de spreiding van de bezoekers is ook groter. Er is meer programmatie ‘s middags waardoor er op die momenten ook meer bezoekers zijn. Het zijn ook zeer goede feesten qua sfeer, ambiance en veiligheid.”

De politie pakte de eerste vijf dagen 79 personen op en er werden 194 GAS-boetes uitgeschreven. “Het gaat vooral om wildplassers. We zien ook een effect van de extra urinoirs. Binnen de Feestenzone worden er minder wildplassers betrapt (41 tegenover 74 vorig jaar), buiten de Feestenzone meer (104 tegenover 24 vorig jaar). Wat vechtpartijen betreft is er bijna een status quo wat het aantal betreft, maar de schermutselingen zijn veel minder hevig dan vorig jaar”, zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. In vijf dagen tijd verzorgde het Rode Kruis 626 mensen.

Het Gentse stadsbestuur had opgeroepen om met de fiets of het openbaar vervoer naar de Gentse feesten te komen. “Er zijn dit jaar beduidend meer mensen die met de fiets komen”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw. “De fietsenstallingen staan vaak vol. Volgend jaar zullen we nog meer plaatsen voorzien. De bezetting in de parkeergarages is ongeveer hetzelfde als vorig jaar en er zijn ook geen problemen gemeld met de bewonersplaatsen.”

Afvalintercommunale Ivago verzamelde na vier dagen 223.480 kilogram afval rond de Gentse Feesten, een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode in 2013. “In dat cijfer zit ook het gewone huisvuil en de bedrijfsafval in de Feestenzone”, zegt schepen van Milieu Tine Heyse woensdag. “Op dezelfde periode buiten de Gentse Feesten wordt er in dat gebied ongeveer 70 ton afval opgehaald. We krijgen dus een stijging van het afval door een stijging van de bezoekers, maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken.” Er wordt wel 24 procent meer glas opgehaald dan vorig jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER