© BELGA

Vlaams regeerakkoord: provincies afgeslankt, einde aan gratis busvervoer

Geert Bourgeois (N-VA), Kris Peeters (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) stellen op dit ogenblik in het Vlaams Parlement het Vlaams regeerakkoord 2014-2019 voor. De nieuwe Vlaamse regering zal de komende jaren de buikriem aanhalen, maar wil tegelijk blijven investeren in een aantal sociale uitdagingen. Die evenwichtsoefening vormt een beetje de rode draad door het regeerakkoord van N-VA, CD&V en Open VLD.

tomas

“Vertrouwen, verbinden, vooruitgaan”. Die VVV-combinatie is het centrale drieluik in het 127 pagina’s tellende regeerakkoord. Het is een duidelijke verwijzing naar de “Verandering voor Vooruitgang”-campagne van N-VA.

Het regeerakkoord zelf heeft een hoog ‘snoeien om te groeien’-gehalte. Er is afgesproken om al vanaf 2015 aan te knopen met een budgettair evenwicht. Om dat doel te bereiken zal de regering Bourgeois I grondig moeten besparen.

Provincies afgeslankt

Volgens het regeerakkoord zal er in de eerste plaats bespaard worden op het eigen overheidsapparaat. Het aantal entiteiten wordt “drastisch” verminderd. De provincies worden niet afgeschaft, maar wel fors afgeslankt. Ze krijgen enkel nog grondgebonden bevoegdheden. Steden met meer dan 200.000 inwoners (Antwepen en Gent) nemen zelf de taken van de provincies in handen. Het aantal provincieraadsleden wordt gehalveerd, het aantal gedeputeerde beperkt tot vier.

Kinderbijslag

Wat de kinderbijslag betreft, is het de bedoeling om (ten vroegste vanaf 2016) een gelijke kinderbijslag te geven voor elk kind. De bestaande rangorderegeling en de leeftijdstoeslag worden afgeschaft, maar er komen wel sociale correcties.

Voor de personen met een handicap die wachten op zorg, beloven de regeringspartners “extra ondersteuning vanaf dag één”. “De inspanningen om mensen met de grootste ondersteuningsnoden te helpen, drijven we op”, luidt het nog.

Woonbonus

De woonbonus, één van de nieuwe Vlaamse bevoegdheden, wordt grotendeels behouden. Voor bestaande contracten verandert er niets. Voor contracten vanaf 2015 komt er wel een bijsturing. Daarnaast komt er een onderzoek of er op termijn een keuze kan komen tussen een woonbonus of een verminderd registratierecht. Om tegemoet te komen aan de noden op het vlak van wonen wil de regering tegen 2020 ook 93.000 bijkomende woongelegenheden creëren.

Geen gratis bus meer

Bij het openbaar vervoer gaat het gratis-beleid op de schop. De Vlaamse vervoersmaatschappij moet haar kostendekkingsgraad verhogen. De eigen inkomsten moeten omhoog, bijvoorbeeld door extra inkomsten uit reclame of “gedifferentieerde tarieven”. Daarnaast wordt het concept ‘basismobiliteit’ vervangen door ‘basisbereikbaarheid’.

Onderwijs

Op onderwijsvlak komt er een loopbaanpact om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken. Het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs wordt uitgevoerd en er komt een ‘masterplan scholenbouw’ om bijkomende plaatsen te creëren. In het hoger onderwijs komen er uiterlijk in 2018-2019 niet-bindende toelatingsproeven voor alle richtingen.

Nog een opvallend punt is dat voor inburgeraars de bestaande ‘inspanningsverbintenis’ wordt vervangen door een ‘resultaatsverbintenis’.

Naast een vereenvoudiging van de schenkings- en registratierechten wordt ook de veelbesproken echtscheidingstaks of ‘miserietaks’ teruggeschroefd. Het tarief voor koppels die scheiden gaat opnieuw omlaag naar 1 procent.

Media

Bij Media valt op dat het derde net van de VRT niet verdwijnt, maar enkel nog zal gebruikt worden voor de ontkoppeling van Ketnet en Canvas.

Wat de dienstencheques betreft, nog één van die nieuwe bevoegdheden, kiest Bourgeois I ervoor om de prijs en de fiscale aftrek te behouden.

Het doelgroepenbeleid wordt ingesnoerd. De doelgroepen worden beperkt tot jongeren, 55-plussers en mensen met een arbeidshandicap.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LETTERLIJK: De integrale tekst van het Vlaams regeerakkoord

© PhotoNews

De regering-Bourgois I stelde woensdagnamiddag het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voor. Enerzijds zal er fors worden bespaard, maar tegelijk komen er ook nieuwe investeringen. Zo hopen N-VA, CD&V en Open Vld een nieuwe wind door Vlaanderen te laten waaien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER