Kan gekweekte huid dierenproeven overbodig maken?

Britse wetenschappers zijn erin geslaagd om menselijke huid te kweken in een laboratorium. Hun onderzoek is verschenen in het vaktijdschrift Stem Cell Reports. De gekweekte huid zou een betaalbaar alternatief zijn voor dierenproeven bij onder meer cosmetica.
Cosmeticaproducten worden nu vaak op dieren getest.

Een groep Britse wetenschappers van het King's College London hebben op basis van stamcellen huid gekweekt in een laboratorium. Het is niet de eerste keer dat huid gekweekt wordt op basis van stamcellen, maar het zou wel om de beste resultaten tot nu toe gaan. Volgens de vorsers is hun manier een erg goedkoop alternatief voor dierenproeven.

Cosmetica, maar ook heel wat geneesmiddelen zoals zalfjes, worden nu veelal eerst op dieren uitgetest en daarna pas op mensen. Door menselijke huid te kweken in het laboratorium, kan de stap met de testen op dieren bij dat soort producten eventueel worden weggelaten. Dierenrechtenorganisaties juichen het onderzoek dan ook toe. Mogelijk duurt het wel nog een tijdje vooraleer de gekweekte huid effectief de dierenproeven vervangt.

Meest gelezen