© Photo News

Helft gevaccineerde Belgen kan toch griep krijgen

Voor het tweede jaar op rij biedt het griepvaccin geen optimale bescherming tegen het virus. De helft van de Belgen die een prik kreeg, kan toch nog ziek worden. Het gevolg van een foute gok bij de samenstelling van het vaccin.

jom

Een week nadat de griepepidemie officieel is begonnen, blijkt dat de helft van de zieken lijdt aan een griepvirus waartegen het vaccin niet beschermt. Ook zij die eind vorig jaar om een prikje gingen, kunnen dus nog ziek worden. Dat is vooral een probleem voor oudere kwetsbare mensen, die ernstige complicaties riskeren. Een gelijkaardige situatie vorige winter leidde mee tot 4.400 extra sterfgevallen in de eerste drie maanden van het jaar.

Het gebrekkige vaccin is een gevolg van een verkeerde keuze van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Omdat de productie ervan veel tijd in beslag neemt, beslist de WHO lang op voorhand welke varianten van het griepvirus in het vaccin moeten. Een berekende gok die meestal goed uitpakt. Dat dit nu voor het tweede jaar op rij niet gebeurt, is uitzonderlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER