© foto joren de weerdt

Nieuwe broodautomaat bezorgt dieven hoofdbrekers

De Geelse ondernemer Bart Peetermans (46) heeft een broodautomaat ontworpen die bestand is tegen diefstal. De eerste exemplaren staan in Nijlen en in de Patersstraat in Turnhout. De bedenker hoopt de markt te kunnen veroveren.

Marc Peeters

Inbraken in de broodautomaten, het is de nachtmerrie van elke bakker. “Van de eerste generaties automaten, die twintig jaar geleden in het straatbeeld verschenen, was het slot vrij gemakkelijk uit te boren”, weet Bart Peetermans. “De eigenaar verloor dan gewoonlijk zo’n 100 euro wisselgeld en nog eens honderden euro’s om de automaat te herstellen. Enkele inbraken per jaar en de winst die een automaat kan opleveren, was weg. Nu heel wat automaten aan vervanging toe zijn, dacht ik ‘waarom geen machine maken waarbij we de zwakke punten van de oude exemplaren verbeteren’.”

Badge

Het antwoord is de Onnea6. “We hebben jaren aan het concept gesleuteld. De computergestuurde automaat heeft een slot met een badge. De ervaring leert dat krakers terugdeinzen als ze niet zien waar de sluitingen zitten. De verankeringen zorgen ervoor dat de deur als het ware wordt vastgeschroefd. Zeer moeilijk om te kraken. De computer zorgt er bovendien voor dat de eigenaar zijn toestel op afstand kan volgen. Zo kan hij bijvoorbeeld zien of er nog voldoende brood in de automaat zit.”

Qua capaciteit kunnen er bijna dubbel zo veel broden in de nieuwe automaat dan in de klassieke toestellen. De bediening gebeurt via een touchscreen waarop alle productinfo verschijnt.

De toestellen worden door Peetermans in eigen beheer afgewerkt in zijn atelier in Geel. “Met de kostprijs zitten we rond de 24.500 euro per automaat.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER