Kim Jong-un haalt uit naar VS op verjaardagsparade

Noord-Korea is klaar om elke aanval van de VS af te slaan. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met de nodige retoriek gezegd op een parade naar aanleiding van de 70e verjaardag van de communistische partij.

Duizenden soldaten die in een ganzenpas voorbij marcheren, een lange rij militaire voertuigen om het Noord-Koreaanse wapenarsenaal aan de wereld te tonen en een leider die vol breedsprakigheid naar zijn vijanden uithaalt: de verjaardagsparade voor de communistische partij die vandaag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang heeft plaatsgevonden, had alle klassieke ingrediënten.

Bijna vier jaar is Kim Jong-un nu aan de macht als derde telg van de Kim-dynastie, na zijn vader Kim Jong-il en zijn grootvader Kim Il-sung. Met de parade bevestigt hij zijn macht en benadrukt hij dat Noord-Korea een militaire speler is waarmee de wereld rekening moet houden.

Dat laatste liet hij ook met woorden verstaan. "Het Noord-Koreaanse leger staat klaar om elke provocatie van de Amerikaanse imperialisten te beantwoorden", zei hij. "Dankzij onze Songun-politiek ("het leger eerst", nvdr.) is ons leger uitgegroeid tot de sterkste militaire macht. Ons land is een onaantastbaar militair fort en een militaire wereldmacht geworden."

De toespraak werd herhaaldelijk door applaus onderbroken. Na afloop staken duizenden soldaten pancartes de lucht in met slogans als "Songunpolitiek" en "Wij verdedigen ons thuisland".

Gastenlijst

Waarnemers die de parade bijwoonden, vermelden vooral de groeiende vloot drones en de langeafstandsraketten. Minder indrukwekkend was dan weer de gastenlijst. Geen enkele wereldleider woonde de parade bij. Zelfs bondgenoot China vaardigde "slechts" een gewone vertegenwoordiger af en niet het staatshoofd of de regeringsleider. Toeristen en de internationale media waren wel massaal van de partij.

Later vanavond vindt nog een fakkeltocht plaats doorheen de hoofdstad. Uit satellietbeelden blijkt dat duizenden mensen hier al weken voor aan het repeteren zijn. Op een drijvend podium op een lokale rivier zal de populairste band van Noord-Korea een optreden geven.

Meest gelezen