In spionagethrillers heb je het vast al gezien: om nucleaire installaties te activeren zijn verschillende sleutels nodig die elk aan een ander persoon toebehoren. Dat is ook zo bij Secret Sharp.

Hier gaat het echter om toegang tot bijvoorbeeld een harde schijf of privacygevoelige documenten en blijft alles beperkt tot digitale codes. Geen sprake dus van biometrische beveiliging.

[download_file]

Twee of meer deelcodes om wachtwoord te reconstrueren
Stel, je hebt een harde schijf of een digitaal document – je testament, misschien? – met een wachtwoord beveiligd. Nu ben je om een of andere reden zelf niet meer in staat die schijf of de documenten te benaderen, maar je wilt wel dat anderen dat kunnen. Je familie of kennissen, bijvoorbeeld. Echter, je wilt absoluut vermijden dat één persoon toegang krijgt.

Dan kan Secret Sharp goed van pas komen. Deze tool zorgt ervoor dat er twee of meer codes tegelijk nodig zijn om je originele wachtwoord te reconstrueren.

Het programma is erg gebruiksvriendelijk. Om deelcodes (shares) aan te maken hoef je maar Share a secret te selecteren en aan te geven hoeveel je er wilt creëren. Tegelijk geef je ook aan hoeveel shares er nodig zijn om je originele wachtwoord te kunnen reconstrueren.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je drie deelcodes genereert, maar dat er slechts twee nodig zijn. Immers, stel dat een van die drie deelcodes om een of andere reden niet langer beschikbaar of gekend is. Vervolgens vul je het echte wachtwoord (secret) in en krijg je de gevraagde deelcodes te zien.

Bezorg het aan je vertrouwelingen
Het is de bedoeling dat je deze codes (alfanumerieke wachtwoorden van 19 tekens) aan de betrokken persoon op een veilige manier bezorgt. Wanneer die ooit je wachtwoord nodig hebben, hoeft een van hen maar Secret Sharp te installeren, waarna de betrokkenen elk hun eigen deelcode invullen. Als die correct blijken te zijn, zal Secret Sharp netjes het originele wachtwoord tonen.

Het programma is gebaseerd op een encryptiealgoritme dat afkomstig is van Adi Shamir (ssss, Shamir’s Secret Sharing Scheme), een van de personen achter het RSA-algoritme. Volgens Wikipedia gaat het om een betrouwbaar algoritme.

External links

Meerdere codes voor Ć©Ć©n wachtwoord