Vlaams Belang: "Beleid tegen Syriëstrijders is veel te soft"

Het Vlaams Belang vindt dat de opvolging en aanpak van teruggekeerde Syriëstrijders beter kan. Voorzitter Tom Van Grieken zei dinsdagmiddag dat het beleid veel te soft is. Vlaams Minister voor Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) vindt dat er wel goed gewerkt wordt. In oktober volgt een eerste evaluatie. "De focus mag niet alleen liggen op veiligheid", zegt ze daarover.

bap

De vorige weken maakte de Vlaamse regering enkele maatregelen bekend om teruggekeerde Syriëstrijders te bestraffen. Zo is hun Belgische nationaliteit afnemen gemakkelijker geworden en Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) nam onlangs de verblijfsvergunningen af van zeven Syriëstrijders en verbiedde hen tien jaar lang om België te betreden.

Volgens oppositiepartij Vlaams Belang is het stil geworden omtrent deze gevoelige materie. Ze stellen zich vragen bij het beleid van Vlaams Minister voor Inburgering Liesbeth Homans. "Zij gelooft nog altijd dat de oorzaken voor radicalisten die naar Syrië trekken, ligt bij de sociale status", zegt voorzitter van Vlaams Belang Tom Van Grieken. "Wij zijn daar totaal niet mee akkoord en betwijfelen of Liesbeth Homans al resultaten kan voorleggen."

"Wij zullen met het Vlaamse actieplan elke zes maanden een rapport voorleggen", reageert Homans. Ze beklemtoonde ook dat aan het dossier over deradicalisering twee kanten zitten. "Mijn federale collega's zijn op de hoogte van het feit dat bij het inperken van dit probleem niet alleen de focus moet liggen op de veiligheid, maar ook op begeleiding of reintegratie."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER