De hitte slaat opnieuw toe op onze wegen: ditmaal grote barst op wegdek N10 in Diest

© ROB-TV

De hitte blijft maar schade aan onze wegen veroorzaken. Want ook op de N10 in Diest is er in de richting van Aarschot een barst gekomen in het wegdek. De rijbaan is er momenteel afgesloten, het asfalt is ingezakt. De politie is aanwezig om het verkeer om te leiden.

jdb

“We stellen alles in het werk om het wegdek zo snel mogelijk te herstellen”, klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. “We gebruiken zullen daarvoor absoluut de snelste methode gebruiken. Eerst moeten de wegen over de hele breedte van het wegvak uitgezaagd worden. Na het aanbrengen van eventuele wapening wordt er nieuwe beton gestort.”

Normaal duurt het uitharden van beton twee tot drie weken. “Maar omdat we die tijd niet hebben, gebruiken we snelhardend beton. Dat hardt op 36 à 72 uur uit. In ideale omstandigheden wordt snelhardend beton gegoten bij 15 graden en hardt het vervolgens 36 uur uit. Omdat het uitzonderlijk warm is moet het water in het beton beschermd worden tegen te snel verdampen. Om dit volgens de regels van de kunst te doen moet een langere uithardingstijd gerespecteerd te worden.”

© ROB TV

Ook elders problemen

Op de gewestwegen Leuven-Diest en Leuven-Brussel raakte het wegdek eveneens beschadigd, maar hier moet het verkeer niet worden omgeleid. Wat die twee locaties op de N2 betreft, hoopt hij dat deze werken zullen kunnen worden uitgevoerd in combinatie met alternerend rijden. Dan moet de weg dus niet volledig worden afgesloten.

Woensdag kwam er ook al een grote barst in het wegdek van de E314 ter hoogte van Aarschot. Het verkeer moet er nog tot maandagochtend over de pechstrook rijden. “Op betonwegen bestaat er altijd een risico op opstuikende wegen bij dergelijke zeer uitzonderlijke temperaturen. We zijn daarom extra waakzaam. Alle wegtoezichters staan paraat en grijpen onmiddellijk in als er zich een probleem voordoet”, aldus nog Wegen en Verkeer.

LEES OOK. Wegdek E314 gebarsten door hitte: snelweg pas maandagochtend volledig open

LEES OOK. En toen kwam het wegdek omhoog. Hoe komt dat? Wat moet u doen bij schade? Hoe uitzonderlijk is het?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen