Journalist bracht tien dagen door bij ISIS: ‘Ze zijn veel sterker en gevaarlijker dan wij denken’

© AP

Jürgen Todenhöfer (74), een Duitse journalist en auteur, is de eerste Westerse journalist die een uitgebreide en vrije toegang kreeg tot gebieden in Syrië en Irak die in handen zijn van de terreurorganisatie ISIS. Naar eigen zeggen verbleef hij er tien dagen. Ondertussen is de journalist teruggekeerd uit de regio met een boodschap voor het Westen: ‘ISIS is veel sterker en gevaarlijker dan we denken’. Overigens wordt Todenhöfer niet door iedereen als een geloofwaardig journalist beschouwd. Sommigen zeggen dat hij door ISIS wordt gebruikt en in het verleden de Syrische president Assad heeft gesteund.

Stien Keunen

Schrijver van bestsellers

Todenhöfer is een ex-parlementslid van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Hij is ook een tijdje actief geweest als rechter. Vanaf de jaren ‘90 legde Todenhöfer zich vooral toe op het schrijven van bestsellers. Een steeds terugkerend thema in zijn boeken is zijn overtuiging dat vrede enkel moet worden bereikt op basis van onderhandelingen. Zo was hij ook een groot tegenstander van de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Hij besteedt veel aandacht aan de relatie tussen de Westerse en Islamitische wereld en hij staat er om gekend alle partijen te spreken, zodat er geen eenzijdig verhaal wordt verteld.

Todenhöfer is van plan te zijn om vandaag een samenvatting van zijn verblijf bij ISIS te publiceren op zijn Facebookpagina. Maar in interviews met Duitstalige en Amerikaanse media heeft hij zijn ‘eerste indrukken’ van het leven onder ISIS al een klein beetje onthuld.

Tien dagen bij ISIS

Jürgen Todenhöfer reisde naar eigen zeggen samen met zijn zoon tien dagen lang door gebieden die in handen zijn van ISIS, hun zogenaamde zelfuitgeroepen ‘kalifaat’. Zo bezocht hij Raqqa en Deir Ezzor in Syrië en de stad Mosul in Irak. De toegang tot die gebieden kreeg hij pas na maandenlang onderhandelen met ISIS via Skype. Todenhöfer wilde zeker zijn dat zijn veiligheid en die van zijn zoon werd gegarandeerd.

Uiteindelijk kreeg hij de toestemming van ISIS om tien dagen in hun ‘kalifaat’ te verblijven. De journalist en zijn zoon kregen een doorgangsbewijs dat hen toegang verleende tot die gebieden en hen ook bescherming bood.

Bericht door Jürgen Todenhöfer.

Mensen dankbaar voor stabiliteit die ISIS heeft gebracht

Samen met zijn zoon verbleef Todenhöfer onder andere in de Iraakse stad Mosul, waar hij met eigen ogen kon zien welke invloed ISIS heeft op het dagelijkse leven in de door ISIS gecontroleerde gebieden. In een exclusief interview op de Amerikaanse nieuwszender CNN vertelde Todenhöfer dat alle winkels in het midden van de dag sluiten om het gebed bij te kunnen wonen.

‘ISIS is meer dan een terreurorganisatie, het is als het ware een functionerende staat, waar alles relatief normaal verloopt’, aldus Todenhöfer. ‘130.000 Christenen zijn uit Mosul verdreven, de Sjiieten zijn gevlucht, vele mensen zijn vermoord en toch functioneert de stad optimaal en zijn de mensen dankbaar voor de stabiliteit die Islamitische Staat heeft gebracht’, zegt Todenhöfer.

De Duitse journalist sprak met enkele ISIS-strijders die deelnamen aan de bezetting van Mosul. ‘Het kostte ons ongeveer vier dagen om Mosul in te nemen’, zou een jonge strijder aan Todenhöfer hebben verteld.

Volgens ISIS zijn ze er in geslaagd om met slechts 300 manschappen de stad, die verdedigd werd door 20.000 Iraakse soldaten, in te nemen.

Sterven voor ISIS

Todenhöfer vertelt ook dat hij de indruk heeft ‘dat ISIS veel sterker en gevaarlijker is dan we denken’. ISIS wordt ondersteund door ‘een bijna extatische enthousiasme dat ik nog nooit ben tegengekomen in enig ander oorlogsgebied’, aldus Todenhöfer.

‘Elke dag, komen er honderden strijders uit alle hoeken van de wereld die bereid zijn om te sterven voor ISIS.’

Volgens Todenhöfer heeft ISIS als doel om de grootste genocide ooit uit te voeren. Ze willen de islam bewerkstelligen zoals die oorspronkelijk in de Koran werd beschreven. Hun doel is niets minder dan de grootste religieuze zuiveringsactie in de geschiedenis uit te voeren.

‘Als Bush in 2003 Irak niet was binnengevallen, dan bestond ISIS gewoonweg niet’, beweert Todenhöfer verder nog in het interview in CNN.

Hoe objectief zijn de beweringen van Todenhöfer?

Op sociale media heerst er een grote polemiek tussen sympathisanten van Todenhöfer en tegenstanders van de journalist die hem beschouwen als een pion van ISIS. Hoewel Todenhöfer zelf beweert een grote criticus van ISIS te zijn en de twee kanten van het verhaal wil vertellen, is het duidelijk dat hij sympathiseert met ISIS en hen zelfs helpt om hun boodschap te verspreiden. Of de man daadwerkelijk door ISIS als propagandamachine wordt gebruikt, is niet duidelijk.

‘Wel is het zo dat Todenhöfer gefascineerd is door ISIS en met hen sympathiseert’, bevestigt historicus en ISIS-expert Pieter Van Ostaeyen. ‘In het interview in CNN begeeft Todenhöfer zich vaak op het randje van propagandistische uitspraken. Het is duidelijk dat hij een sympathisant is van ISIS en dat we voorzichtig moeten omgaan met zijn beweringen’, aldus Van Ostaeyen.

Bericht door Jürgen Todenhöfer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen