Premier Michel voorbije weken meermaals met dood bedreigd

Charles Michel (MR) heeft de voorbije weken meerdere kogelbrieven gekregen. Dat werd aan onze redactie bevestigd door de entourage van de premier. De veiligheidsdiensten nemen de bedreigingen bijzonder ernstig.

sdv, phu, lbo

In tegenstelling tot een eerdere 'onschuldige' doodsbedreiging tijdens de formatie zouden de veiligheidsdiensten deze bedreigingen bijzonder serieus nemen. Wie achter de bedreigingen zit, is niet geweten. De premier maakt zich al weken zorgen om zijn persoonlijke veiligheid, maar was volgens onze informatie niet van plan daarover te communiceren. Na het incident vanochtend met enkele activisten die hem met frieten en mayonaise bekogelden, bleek dat hij begeleid werd door twee personen van de Staatsveiligheid. Een rechtstreeks gevolg van de kogelbrieven die de voorbije weken toekwamen op zijn kabinet. '

'Intern wordt nu geëvalueerd of de veiligheidsmaatregelen niet nog meer opgevoerd moeten worden', laat zijn woordvoerder weten. Over de aard van de doodsbedreigingen wilde hij niet uitwijden. Wel wilde hij kwijt dat het niet enkel om brieven met een kogel gaat. De woordvoerder benadrukt dat de agenda van premier Michel door de bedreigingen niet onder druk komt. Alle publieke activiteiten gaan zoals voorzien door, voegde hij er nog aan toe.

Begin september raakte al bekend dat Michel, toen nog aan de slag als formateur, een brief ontving op het partijhoofdkantoor van MR met daarin een kogel en doodsbedreigingen van persoonlijke en politieke aard. Ook zijn vader, Louis Michel, werd enkele jaren geleden met de dood bedreigd.

Het overigens is niet de eerste keer dat een eerste minister doodsbedreigingen ontvangt. Zo kreeg de redactie van VTM in mei vorig jaar nog een brief met doodsbedreigingen voor Elio Di Rupo (PS). Vier jaar voordien, in augustus 2010, kreeg de televisiezender ook al een soortgelijke brief. Di Rupo was toen preformateur.

Frieten met mayonaise

Maandagochtend gooiden twee leden van LilithS, een groep van Belgische activistische vrouwen, frieten met mayonaise over de premier toen hij een voordracht wilde geven in de Cerle de Wallonie in Namen. De gemaskerde en in het zwart geklede actievoersters, die vroeger Femen België vormden, riepen 'Michel, dégage, austérité dégage' (Michel rot op, weg met de besparingen) toen de eerste minister zijn toespraak met als thema 'verantwoordelijkheid opnemen' wilde aanvatten voor een publiek van Waalse bedrijfsleiders en investeerders.

De premier diende zijn toespraak te onderbreken om zich te verfrissen. Hij kreeg luid applaus toen hij in hemdsmouwen doorging. De actievoersters werden door de ordediensten uit de zaal verwijderd.

In een mededeling zet LilithS zich af tegen 'de budgettaire bezuinigingen, de asielpolitiek, de bestraffing van de armen of de politiestaat. We willen aanvallen wat werkelijk aan onze samenleving vreet: financiële speculatie, economische deregulering, belastingontduiking. De werkelijke fraude is niet sociaal, maar fiscaal', luidt het.

Het kostuum van Charles Michel zag er na het incident niet al te best uit. Zijn woordvoerder, Barend Leyts, tweette onderstaande foto van het met mayonaise besmeurde pak:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen