© Kioni Papadopoulos

Linkeroever verwacht eerste geïnterneerden begin augustus

Een eerste team zorgmedewerkers voor het gloednieuwe forensisch psychiatrisch centrum (FPC) op Linkeroever loopt momenteel stage in Gent. Begin augustus zullen deze zorgmedewerkers de eerste van 182 geïnterneerden opvangen.

Paul Verbraeken

Begin 2016 kwamen liefst drie federale ministers de ruwbouw van het nieuwe FPC bewonderen. Nadien had het nog heel wat voeten in de aarde vooraleer de regering in februari de uitbating toekende aan de nv FPC Gent. Die nv is al sinds november 2014 uitbater van een soortgelijk, maar groter centrum (264 plaatsen) in Gent. Begin april werd het contract ondertekend. Alles staat nu in de startblokken om vanaf 7 augustus de eerste geïnterneerden te verwelkomen.

“Geen gevangenis”

© Kioni Papadopoulos

“Geïnterneerden! Niet gedetineerden! Dit is geen gevangenis”, corrigeert woordvoerster Sandra Vansteenkiste me meteen. “Gedetineerden hebben criminele feiten begaan, zijn daar verantwoordelijk voor en hebben daarvoor een strafmaat gekregen. Geïnterneerden hebben criminele feiten gepleegd, maar worden door de rechtbank ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het is uiteindelijk de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) die beslist hoe zo’n patiënt zal worden opgevolgd: bijvoorbeeld ambulant, in een gespecialiseerd centrum of in een me­dium security-afdeling of in een FPC, zoals weldra in Antwerpen.”

“Toen we in Gent begonnen, waren er in België zowat 4.000 geïnterneerden. Van hen zaten er 1.150 in echte gevangenissen, al kregen ze ook daar toch al een aparte opvang.”

“De FPC’s zijn er om de maatschappij veiliger te maken door deze mensen te begeleiden en te behandelen zodat de kans op recidive zo laag mogelijk wordt. Doel is hen te laten doorstromen.”

Meer informatie vindt u op www.fpcantwerpen.be.

© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER