© Greet Botterman

© Greet Botterman

© Greet Botterman

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Nederlanders maken grote intocht in dorpscentrum Retie

Met vlaggen, trommels en trompetten hebben meer dan driehonderd Nederlanders een sensationele intocht gemaakt in het dorpscentrum van Retie. Het ging om bedevaarders uit de naburige gemeente Eersel. In de kapel van Werbeek kwamen ze een kaarsje laten branden uit dank dat hun dorp tot vandaag gevrijwaard is gebleven van de pest, een jaarlijkse traditie die intussen al 355 jaar standhoudt.

Eddy Meulemans

“Deze bedevaarttraditie ontstond ergens tussen 1660 en 1670, toen de Kempen geplaagd werden door de pest”, zegt voorzitter Adri Versteynen van VVV Retie. “De inwoners van Eersel beloofden toen dat zij voortaan elk jaar op bedevaart zouden gaan indien hun dorp gespaard zou blijven van besmetting.”

Jaar na jaar komen de Nederlanders hun eeuwenoude belofte plichtbewust na. Zelfs het barre en natte weer van de 'op één na natste junimaand ooit' hield hen niet tegen. Buurtbewoners, lokale bestuurders en handelaars gaven de pelgrims een warme ontvangst. “Het is echt wel uitzonderlijk dat een traditie zo lang onafgebroken blijft bestaan”, zegt de Retiese VVV-voorzitter. “Elk jaar gaan er weer nieuwe pelgrims mee. Voor hen is het een dag van devotie, maar vooral ook van gezellig samenzijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER