"Neem slechts één keer per week een douche en werk jezelf in het zweet"

© Shutterstock

Naar aanleiding van de Dag van de Vrouwelijke Hygiëne op 28 mei stuurde dermatoloog Thomas Maselis tien tips voor een goede dagelijkse hygiëne de wereld in. Verbazingwekkend genoeg raadt hij dames aan zich niet al te vaak te wassen, zichzelf af en toe flink in het zweet te werken en helemaal uit de zon te blijven.

VVA

Tip 1: Werk jezelf in het zweet. Zweten is goed voor je. Zweten helpt je immers de giftige chemicaliën die zich onder je huid kunnen opbouwen te verwijderen en lichaamsbeweging stimuleert ook je bloedcirculatie, wat je een natuurlijke blos oplevert.

Tip 2: Neem slechts één keer per week een douche. Wassen geeft je misschien een schoon gevoel, maar dat is niet altijd beter voor de huid. Veel douchen of baden droogt je huid immers uit en spoelt ook veel van de goede bacteriën weg. Eén keer in de week wassen is dus zeker voldoende.

Tip 3: Blijf uit de zon. Niemand vertoont zich graag met welkwitte armen en benen in een kleedje, maar te ijverig een zongebruind kleurtje nastreven is allebehalve goed voor de huid. Zonlicht veroudert je huid immers sterk. Wil je je huid zo lang mogelijk jong houden, ga dan op zoek naar een goed evenwicht en blijf geen uren in de zon zitten.

Tip 4: Hydrateer met mate. Wanneer je de huid overhydrateert, werk je schimmelaandoeningen in de hand. Schimmels groeien uit sporen die lang overleven en in warme, vochtige holtes van je lichaam hun kans afwachten om te ontpoppen tot schimmel.

Tip 5: Gebruik hypoallergene zeep. Geparfumeerde zepen mogen dan wel heerlijk geuren, ze zijn ook heel agressief voor je huid. Ze bevatten onnodige ingrediënten, die het risico op een allergische reactie of irritatie vergroten. Beter zijn hypoallergene lijnen die veel zachter zijn voor de huid.

Tip 6: Blijf smeren tegen eczeem. Heb je vaak last heeft van eczeem, blijf dan smeren. Ook als je eczeemopstoot voorbij is.

Tip 7: Draag schoenen met vierkante tippen. Schoenen met vierkanten tippen lijken plomp, maar ze voorkomen wel schimmels. De tippen vormen zich netjes rond de tenen en volgen de vorm van de voet. Schoenen met driehoekige tippen zorgen ervoor dat onze voeten vaak verkeerd groeien en veroorzaken aandoeningen, die trauma's aan de nagel die schimmels vrij spel geven.

Tip 8: Stop je schoenen in de diepvries. Koude doodt bacteriën en geeft schimmels geen kans.

Tip 9: Ga op schoenenjacht met reservesokken. Schoenen en sokken zijn een reservoir voor bacteriën. Die zetten zich vast in het stof en veroorzaken vieze geurtjes of zelfs schimmels. Zorg er tijdens het passen van nieuwe schoenen voor dat je kan wisselen van sokken. Zo ontwijk je andermans slechte bacteriën en houd je je voeten schoon.

Tip 10: Beschadig je nagelriem niet. Er zijn twee manieren voor schimmels om zich in een nagel te vestigen: ofwel raakt de nagelplaat beschadigd ofwel gaat het mis bij de nagelriem. In dat laatste geval kan dat bijvoorbeeld omdat die te kort is afgeknipt of zelfs helemaal is weggehaald, terwijl de nagelriem eigenlijk functioneert als een verdediging tegen vuil.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer