"Sociale partners mogen rol van regering niet overnemen"

Na een week van nieuwe stakingen bij het spoor, een nationale vakbondsbetoging en aanhoudende stakingen bij de cipiers blijft premier Charles Michel (MR) naar eigen zeggen doorzetten met de geplande hervormingen. "Ik laat me niet uit mijn lood slaan", zegt hij in een interview met De Standaard. "Het is niet de bedoeling dat de sociale partners de rol van de regering overnemen."

De vakbonden voeren de druk op de federale regering op. De besparingen en hervormingen die de centrumrechtse regering-Michel doorvoert, vallen op zijn zachtst gezegd niet in de smaak. De Waalse socialistische vakbond FGTB eist zelfs het ontslag van de regering.

Maar premier Michel laat zich naar eigen zeggen niet uit het lood slaan. "In tijden als deze kun je als regering twee dingen. Ofwel trek je je staart in. Ofwel zet je door, met ruimte voor sociaal overleg", zegt hij in De Standaard.

En Michel wil doorzetten. In overleg met de vakbonden, maar de premier heeft ook een boodschap voor hen: "Ik heb respect voor de sociale democratie, maar het is niet de bedoeling dat de sociale partners de rol van de regering overnemen."

Hij erkent wel dat de regering misschien een steek heeft laten vallen in haar communicatie over de genomen maatregelen. "We zullen alles doen om hen duidelijk te maken dat er nog ruimte is voor overleg. Maar in een parlementaire democratie heeft een regering de legitimiteit om wetten goed te keuren en maatregelen te nemen."

Referenda

Michel wijst er in hetzelfde interview wel op dat het politieke debat in de toekomst opengegooid moet worden, en wel via een systeem van "referenda over belangrijke maatschappelijke keuzes". Want een model van verkiezingen om de zoveel jaar is "misschien niet genoeg om betrokkenheid en vertrouwen te creëren".

"Op scharniermomenten ligt de echte macht dan bij de burgers", argumenteert de premier. Michel mag dan wel achter het idee staan, het invoeren lijkt niet voor morgen te zijn. De timing is niet goed, is de vaststelling. "Er zijn nu andere prioriteiten."

Meest gelezen