© BELGA

JUPILER PRO LEAGUE. Zulte Waregem pijnlijk onderuit, Westerlo blijft winnen

Op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League heeft Zulte Waregem opnieuw verloren. De West-Vlamingen verloren voor eigen publiek met 1-2 van Cercle Brugge en blijven dus laatste. Westerlo won wel, met 2-1 van KV Kortrijk. Charleroi was duidelijk beter dan Oostende en won met 2-0. Eerder op de avond won Genk in extremis van Waasland-Beveren. Het werd 0-1.

Zulte Waregem - Cercle Brugge 1-2

De thuisploeg ging goed van start en kwam al snel dreigen via een schot van James Troisi. In de dertiende minuut stond Zulte Waregem zelfs 1-0 voor. Theo Bongonda kreeg de bal van een uitglijdende Yarouba Cissako en sleepte de bal letterlijk in doel. Idrissa Sylla was de beste man op het veld en een gesel voor de Cercle-defensie. Na een windstille periode viel de gelijkmaker plots uit de lucht. Junior Kabananga nam de bal goed mee en faalde niet alleen voor Sammy Bossut. Na de rust pakte Bossut uit met een dubbele redding. Eerst pakte hij een schot van Kristof D’Haene en daarna was hij alert op de rebound van Stipe Bacelic. Cercle wist dat er meer inzat en kreeg in de 78e minuut waar het recht op had. Opnieuw Kabananga stond aan het kanon en zette de bezoekers op 1-2. Cercle kwam nog met tien te staan na rood voor Richard Sukuta-Pasu, maar Zulte Waregem kon niet meer scoren.

Zulte Waregem ziet Cercle weer wat verder weglopen en blijft laatste met zes punten (en een match minder). Cercle gaat voorbij Waasland-Beveren.

Charleroi - Oostende 2-0

De Zebra’s kwamen al na acht minuten 1-0 voor. Kenneth Houdret liep bij een corner slim weg van zijn verdediger en kopte vanuit een scherpe hoek binnen. Oostende kreeg voor rust nauwelijks iets voor elkaar en Charleroi profiteerde van de vormcrisis van de Kustboys. Vooral Neeskens Kebano was steeds gevaarlijk. De meest opvallende KVO-actie was die van doelman Didier Ovono, die twee tegenstanders dribbelde bij een uitkomst. Na de pauze dwong Jonathan Wilmet Nicolas Penneteau voor het eerst tot een parade, maar na ruim een uur was daar de 2-0. Kebano troefde Jordan Lukaku af en Houdret vond Lynel Kitambala, die de bal voorbij Ovono schoot. Oostende kreeg nog een mooie kans via Jonathan Wilmet, maar Penneteau stond tot twee maal toe pal.

Oostende pakt zo slechts twee punten in zijn laatste vijf matchen en staat nu tiende. Charleroi komt op gelijke hoogte met KVO.

Westerlo - Kortrijk 2-1

De thuisploeg kreeg al vroeg een open kans. Sherjill MacDonald legde de bal panklaar voor Maxime Annys, wiens inzet tot bij Kevin Koffi kwam. Die knalde tot twee maal toe op Darren Keet. Daarna kwam Teddy Chevalier dreigen voor Kortrijk, maar de Fransman kon twee keer niet scoren. Na ruim een kwartier viel de 1-0. Kenneth Schuermans knikte de openingstreffer in doel, terwijl Keet er niet goed uit zag bij de voorzet. Na het halfuur kwam Kortrijk opzetten maar opnieuw Chevalier kon Koen Van Langendonck niet verslaan. Na de pauze ging het tempo omlaag, maar kon Chevalier wel scoren. De Fransman knalde in de herneming op een vrije trap van Matton heerlijk binnen: 1-1. Van Langendonck hield daarna Chevalier van zijn tweede en Raphael Lecomte maakte er dik tien minuten voor tijd 1-2 van met een lage knal in de korte hoek. In de extra tijd miste Nebojsa Pavlovic nog een unieke kans op de gelijkmaker.

In de stand wordt Westerlo voorlopig gedeeld tweede met Club Brugge. KV Kortrijk blijft steken op zestien punten en plek acht.

Waasland-Beveren - RC Genk 0-1

In de zesde minuut kon Genk al scoren, maar werd het doelpunt van Christian Kabasele onterecht afgekeurd voor buitenspel. De thuisploeg kwam daarna dreigen via Renaud Emond, maar Laszlo Köteles redde knap. Milos Maric trapte bijna een vrije trap binnen en Genk kreeg geen penalty na een (lichte) fout op Aleksandar Cavric. De spits kreeg iets later een unieke kans op aangeven van Ilombe Mboyo, maar hij geraakte niet voorbij Colin Coosemans. Na rust kwam Waasland-Beveren meer opzetten. Köteles moest zijn beste vorm bovenhalen op een kopbal van Maric. Mboyo deed zijn best voor Genk, maar Buffel kwam te kort op een strakke voorzet. In de extra tijd viel de 0-1 dan toch. Hervé Kagé knikte de winning goal aan de tweede paal binnen voor Genk.