Budabrug in Kortrijk gaat vrijdag open

© Stad Kortrijk

De Budabrug in Kortrijk gaat vrijdag eindelijk open voor het verkeer. Dat meldt beheerder Waterwegen en Zeekanaal. De binnenstad zal daardoor opnieuw rechtstreeks verbonden zijn met het Buda-eiland. De Kortrijkzanen hebben daar jarenlang op gewacht.

aro

Normaal gezien had de brug, een gevaarte van 33 meter lang, 14 meter breed en 180 ton zwaar, vorig jaar in september al moeten worden geopend. Na een hachelijke passage door het sluizencomplex in Harelbeke begin augustus 2014 leek niets dit nog in de weg staan, tot het noodlot toesloeg bij de eerste testen begin september, na de installatie in Kortrijk.

De brug liep tijdens die testen schade op aan twee vijzels, waardoor hij deels kantelde. En het probleem was niet meteen van de baan: het duurde maanden om het bewegingsmechanisme te herstellen.

Ook afgelopen dagen werd nog volop gewerkt om het asfalt klaar te krijgen, en alles wat met de afstandsbediening van de brug te maken had, te testen. Maar donderdag hakte Waterwegen & Zeekanaal de knoop finaal door. Vrijdag om 16.00 uur wordt op de knop gedrukt, en zal de brug, na vier jaar wachten, weer opengesteld worden voor het verkeer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen