Direct naar artikelinhoud

VN-chef 'woedend' over zoekgeraakte raketten Gaza

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties is verontrust over de berichten dat er raketten zijn geplaatst in een school in Gaza die door de VN wordt bestuurd. De raketten zouden vervolgens 'kwijt zijn geraakt'.

VN-chef 'woedend' over zoekgeraakte raketten Gaza

In een verklaring liet de woordvoerder van Ban weten dat de VN-chef 'woedend' is over het incident. "De verantwoordelijken veranderen een school in mogelijk militair doelwit en brengen daarmee de levens van onschuldige kinderen in gevaar", aldus Ban.

In de verklaring eist de VN-chef dat militante groepen stoppen met dergelijke acties en verantwoording moeten afleggen voor hun daden. Tevens heeft Ban opdracht gegeven een plan te ontwikkelen om wapens die worden gevonden bij VN-gebouwen op een veilige manier op te ruimen.

Om hoeveel raketten het precies ging en om wat voor soort is niet bekend. Ook de locatie van de school is niet bekendgemaakt.

Humanitair bestand
De radicaalislamitische Hamas-beweging is bereid een bestand om humanitaire redenen in de Gazastrook te accepteren, heeft Hamas-leider Khaled Meshaal gezegd.

Hij zei er meteen bij dat hij niet akkoord zou gaan met volledige wapenstilstand zo lang niet is onderhandeld over de voorwaarden.

Hamas zal de deur niet sluiten voor een 'humanitaire wapenstilstand' als Israël stopt met de militaire operatie, aldus Meshaal.

Een Palestijns gezien schuilt in een kerk in Gaza-Stad