© BELGA

Hulde aan VDB’ke

Dat Jurgen Van den Broeck na dit jaar stopt, wil het Heren-talse na-Tourcriterium niet zomaar laten passeren. Ook staan Toursmaakmakers De Gendt en Naesen donderdag aan de start.

Hans Otten

Drie dagen later kunnen wij Belgen er nog niet bij hoe de stekeblinde organisatie achter de Ronde van Frankrijk bij de prijs van de superstrijdlust over aanvalsbeest Thomas De Gendt heen kon kijken. Was er eigenlijk wel een rit waarin hij niet in de ontsnapping zat? Reden te meer om hem donderdag 27 juli op de Herentalse kasseien extra aan te moedigen.

“Hij verdiende in Parijs dat plekje op het podium, daarom geven wij deze Strijdlustigste Belg graag een plekje in ons peloton. De plaatselijke rondjes van ons criterium worden dan toch iets interessanter dan de rondjes aan de toog”, lacht voorzitter Charles Van de Wouwer van Herentals Fietst-Feest, daarmee verwijzend naar de recente zaterdagcolumn van collega Marc Helsen.

Want naast De Gendt staat donderdag Wout van Aert aan de startlijn te popelen. “Voor veel mensen lijkt dat evident”, zegt Bart Timperman. “Maar Wout rijdt in deze periode een serieus wegprogramma met resultaten die veel respect afdwingen. We zijn heel blij dat hij er toch voor kiest om bij ons zijn supporters te groeten.”

Einde carrière

Maar ook aan het begin van de sportieve hoogmis staat een uitzonderlijk momentje gepland. Het dertiende na-Tourcriterium en zijn eigen thuispubliek brengen hulde aan Jurgen Van den Broeck, nu hij het einde van zijn profcarrière aangekondigde. “We spreken hier over de enige Belg die na Lucien Van Impe in 1981 nog het Tourpodium haalde”, stelt Charles Van de Wouwer.

Ook verwelkomt de organisatie nationale kampioen Oliver Naesen, die vorige maand in Antwerpen vriend en vijand verraste met zijn spectaculaire jump naar de kampioenentrui. Als luitenant van de bronzen Romain Bardet liet hij zich ook op indrukwekkende manier in de Tour opmerken.