Direct naar artikelinhoud

Chinese overheid verplicht inwoners provincie Xinjiang om spionage-app te downloaden

China verhoogt opnieuw het toezicht op de burgers van de roerige provincie Xinjiang, het thuisland van de islamitische Oeigoerse minderheid. Inwoners van de provinciehoofdstad Ürümqi zijn sinds vorige week verplicht een mobiele applicatie te installeren die controleert of telefoons 'terroristische en illegale religieuze' informatie herbergen. Dat meldt techsite Mashable op gezag van Chinese media.

Chinese agenten patrouilleren in Kashgar in de onrustige provincie Xinjiang.Beeld afp

Via de app scant de Chinese overheid telefoons automatisch op filmpjes, afbeeldingen en documenten die bij de overheid te boek staan als illegaal. Bovendien slaat de applicatie activiteit op van telefoongebruikers op de Chinese social media, houdt het bij waar en wanneer iemand inlogt op wifi en bewaart het simkaartinformatie. Via steekproeven controleert de overheid of mensen de app hebben geïnstalleerd.

De spionage-app is een van de vele maatregelen waarmee China controle probeert te houden op de provincie Xinjiang. 'In de provincie woedt al lange tijd een veenbrand van etnisch geweld en aanslagen, schreef China-correspondent Marije Vlaskamp eerder. In de staatsmedia staan regelmatig berichten over Oeigoerse aanslagen met messen en brandbommen, al is het volgens Vlaskamp onmogelijk berichten over de ernst van de terreurdreiging in Xinjiang onafhankelijk te controleren.

Repressie

China gebruikt de Oeigoerse terreur om allerlei privacybeperkende maatregelen te legitimeren. Vlaskamp: 'Begin dit jaar werd het voor alle automobilisten verplicht een gps-systeem in de auto te installeren dat tot op de meter vaststelt waar een auto zich bevindt. Wie de nieuwe maatregel negeert, wordt geweigerd bij tankstations en kan zijn auto niet meer verkopen.'

Afgelopen mei bleek China op grote schaal genetisch materiaal in te zamelen voor dna-databanken. Vooral in Xinjiang werd hiermee haast gemaakt volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Bij het aanvragen van een paspoort moeten inwoners van Xinjiang dna afstaan, vingerafdrukken inleveren en meewerken aan een systeem voor stemherkenning.

Vlaskamp: 'Volgens Peking is het strakke regime van veiligheidstroepen en strenge controles op moskeeën, internet en het onderwijs nodig om de vrede te bewaren. Mensenrechtenorganisaties en Oeigoerse ballingen spreken van repressie. Zij zeggen dat China zelf een probleem heeft gecreëerd door Han-Chinezen aan te moedigen zich in Xinjiang te vestigen.'

Mensenrechtenorganisaties en Oeigoerse ballingen spreken van repressie

Lees meer over Xinjiang

China legt enorme dna-databanken aan: 'Orwelliaans genetisch systeem' 
Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch maakt vooral de provincie Xinjiang er haast mee. Inwoners die daar een paspoort aanvragen, moeten dna afstaan, vingerafdrukken inleveren en meewerken aan een systeem voor stemherkenning.

'Jihadi grootvader' moet IS-strijders Fallujah inspireren
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft nieuwe foto's van misschien wel zijn beroemdste krijger gepubliceerd: 'jihadi grootvader' Muhammed Amin. De 81-jarige Oeigoerse Chinees vertelt hoe hij decennialang werd onderdrukt door de communistische autoriteiten in China en uiteindelijk vluchtte.

Chinees krijgt zes jaar cel vanwege baardgroei
Een 38-jarige Oeigoerse moslim is in de Chinese regio Xinjiang tot 6 jaar cel veroordeeld omdat hij meermaals had geweigerd zijn baard af te scheren. Zijn vrouw kreeg 2 jaar cel opgelegd wegens het dragen van een boerka. De Chinese overheid treedt steeds harder op tegen islamitische geloofsuitingen, in reactie op het extremistisch geweld van de laatste jaren.