Direct naar artikelinhoud

Michael Jacksons chimpansee verkoopt vijf schilderijen bij expositie

Hij was ooit de beroemdste aap ter wereld: chimpansee Bubbles. De kameraad van Michael Jackson en symbool van extravagantie, roem en rijkdom. Vooral nadat kitschkoning Jeff Koons de chimpansee en Michael Jackson eind jaren '80 samen vereeuwigde als vergulde beelden. Bijna dertig jaar later is de King of Pop dood en slijt Bubbles zijn dagen in een apenasiel in Florida. Daar blijkt de chimpansee zich bekwaamd te hebben in de schilderkunst. Althans: hij maakt nu onderdeel uit van een tentoonstelling in Miami.

Michael Jacksons chimpansee verkoopt vijf schilderijen bij expositie
Beeld reuters

Radicaal abstract expressionisme. Zo laat de stijl van Bubbles, 34 jaar oud inmiddels, zich het best omschrijven. Felle en levendige kleuren en gedurfde penseelstreken karakteriseren de twaalf schilderijen die van Bubbles dezer dagen te zien zijn in de Frames USA & Art Gallery. Hij is niet de enige aap die er werk toont op de expositie Apes that Paint. Zestig andere primaten, net als Bubbles met een rijk showbizzverleden, hebben werk aangedragen.

Het zijn orang-oetans en chimpansees die ooit in het circus werkten of schitterden in Hollywoodfilms als Planet of the Apes en Going Ape. Die net als Bubbles na een leven van applaus en spotlights zijn terechtgekomen in het Center for Great Apes in Wauchula, Florida. In het geval van Bubbles was dat omdat hij na achttien jaar optredens in tv-shows en videoclips, wereldwijde reizen en feesten in Jacksons pretparkranch Neverland te sterk en wild was geworden om nog veilig in de buurt van de King of Pop te kunnen zijn.

Michael Jackson en BubblesBeeld photo_news

Afgedankt, vergeten - zelfs in het testament van de in juni 2009 overleden Michael Jackson- wist Bubbles zich te ontpoppen tot de leider van het Center for Great Apes. Met een blauwe emmer trekt hij een lijn over de grond om zijn territorium aan te duiden. Door met water en zand te gooien houdt de voormalige superster nieuwsgierigen met een fotocamera op afstand. Zelfs zijn verzorgers gunt de chimpansee, die ooit door Jackson als zijn eigen zoon werd behandeld, geen kiekje meer van zichzelf.

Jaren geleden nam Bubbles het penseel op bij wijze van therapie. Zijn naamsbekendheid - sommigen zeggen ook talent - leidde ertoe dat een van zijn werken in 2012 op de gerenommeerde kunstbeurs Art Basel opdook. De Braziliaanse popart-kunstenaar Romero Britto kocht het schilderij. Een bedrag werd niet bekendgemaakt. Britto wilde er vooral mee aantonen dat ook apen kunst kunnen maken.

Tijdens de huidige tentoonstelling in Miami zijn al vijf van de twaalf schilderijen van Bubbles verkocht. De werken - allen zonder titel - zijn voor 750 dollar (643 euro) van de hand gegaan. De opbrengst van de tentoonstelling gaat in zijn geheel naar het centrum waar Bubbles en de andere exposerende apen verblijven.

Een van de werken van Bubbles.Beeld Frames USA & Art Gallery
Een van de drie beelden van Michael Jackson en Bubbles die de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons in de jaren '80 maakte.Beeld ap