De autobom die afging in Lahore
NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden door bomaanslag in Lahore

Bij een bomaanslag in de Pakistaanse stad Lahore zijn zeker 26 doden gevallen. Ten minste 54 mensen zijn opgenomen in een ziekenhuis, meldt de lokale politie. De explosie was bij een populaire groentemarkt in een woonwijk net buiten het centrum van de stad.

Eerst werd gedacht dat de bom in een auto zat, maar inmiddels zegt de politie dat een zelfmoordterrorist op een motor inreed op politiemensen. Onder de doden zijn zeker negen agenten. Ze behoorden tot de oproerpolitie en waren daar om bouwwerkzaamheden in de buurt te beveiligen.

Een militante groep met de naam Tehrik-e-Taliban zegt verantwoordelijk te zijn en bevestigt dat de dader met zijn bom op een motor reed.

Opvallend doelwit

Bomaanslagen komen geregeld voor in Pakistan, maar vooral in het noordwesten van het land, in het grensgebied met Afghanistan. Lahore ligt aan de oostgrens van Pakistan, vlak naast India; daar worden de laatste jaren minder aanslagen gepleegd. De stad is de op twee na grootste van Pakistan en de hoofdstad van de provincie Punjab.

Veel Pakistaanse politici hebben de aanslag veroordeeld. De daders zouden uit zijn op instabiliteit in het land. "Maar welke naam ze ook gebruiken, deze terroristen zullen er niet in slagen om de Pakistaanse natie te demoraliseren", zei minister Rana Sanaullah in een reactie.

In februari was er voor het laatst een aanslag in Lahore. Bij een demonstratie kwamen toen dertien mensen om, onder wie vijf politieagenten. De terreurorganisatie Jamaat-ur-Ahrar, de Pakistaanse tak van de Taliban, eiste daar de verantwoordelijkheid voor op.

Die groepering claimde vorig jaar ook de aanslag tijdens Pasen in een park in Lahore. Toen kwamen zeventig mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl