Direct naar artikelinhoud

Meer dan 90 gevangenen ontsnappen via tunnel uit Braziliaanse gevangenis

Een Braziliaanse man kijk naar een billboard dat de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva in de gevangenis afbeeldt.

In Parnamirim, in het noordoosten van Brazilië, zijn 91 gevangenen ontsnapt via een 30 meter lange tunnel. Dat meldt het staatspersagentschap Agencia Brasil vandaag. Negen van hen werden al opnieuw gevat, de anderen zijn nog voortvluchtig.

De lokale autoriteiten hebben een grote zoekactie op poten gezet. De gevangenis is zwaar overbevolkt, blijkt uit cijfers van de autoriteiten: er verblijven 589 gevangenen, terwijl de capaciteit 382 bedraagt.

In januari vond in de staat Rio Grande do Norte, waarin ook Parnamirim ligt, al een massale ontsnapping plaats. Toen ontsnapten 56 gedetineerden uit de gevangenis van Alcaçuz, tijdens een gewelddadige opstand waarbij 26 doden vielen.

Bendeoorlog
Sinds het begin van het jaar zorgt de meedogenloze oorlog tussen rivaliserende drugsbendes voor een ongeziene golf van geweld in de Braziliaanse gevangenissen, die overbevolkt zijn en in slechte staat. Dat is vooral het geval in het noorden van het land, aan de grens met Peru en Colombia, vanwaar een groot deel van de verhandelde cocaïne afkomstig is.

Brazilië kent de op drie na grootste gevangenispopulatie ter wereld, na de Verenigde Staten, China en Rusland. Eind 2014 zaten 622.000 mensen in de gevangenis, zo blijkt uit cijfers van het Braziliaanse ministerie van Justitie.

Twitter bericht wordt geladen...