Direct naar artikelinhoud

Boze Logtenberg grijpt laatste kans in bekerfinale

Zaterdag in het kampioensduel met VOC stond ze centraal in een rel. Donderdag won Fabiënne Logtenberg met Dalfsen de beker.

Handbalster wint beker bij afscheid als topsportster
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een finale is een wedstrijd op zich, zo luidt een vaak geciteerde topsportwijsheid, maar dat geldt op Hemelvaartsdag niet voor de bekerfinale bij de vrouwen tussen Dalfsen en VOC uit Amsterdam.

Vier dagen eerder, in de derde en beslissende kampioenswedstrijd tegen Amsterdam, krijgt de ploeg uit Overijssel negen seconden voor het einde een omstreden strafworp tegen. Die brengt niet alleen de beslissing in de wedstrijd, maar ook in de titelrace. Niet Dalfsen, maar Amsterdam wordt kampioen van Nederland.

De woede over die beslissing smeult donderdag nog altijd na in Almere. Wat vooral steekt bij Dalfsen is dat de strafworp gepaard is gegaan met een rode kaart voor Fabiënne Logtenberg, in de woorden van bestuurslid Adri van Leeuwen 'de meest sportieve speler van Nederland'.

Ze zou volgens de scheidsrechters expres in de weg hebben gestaan bij een vrije worp. Volgens een nieuwe regel, ingesteld om spelbederf in de slotfase tegen te gaan, betekent dat rood.

Een hoogst discutabele beslissing, vindt Logtenberg. 'Ik loop naar achteren, beweeg mijn armen ook helemaal niet richting de bal. Sterker nog: ik krijg die bal juist bewust tegen mijn handen aangegooid.' Met andere woorden: wie is er nou onsportief geweest?

Daar komt bij dat ze uitgerekend tegen Amsterdam haar laatste competitiewedstrijd speelde. Bestuurslid Van Leeuwen: 'Fabiënne heeft in haar hele carrière nog nooit een directe rode kaart gehad en nu gaat ze de boeken in met 'onsportief gedrag' achter haar naam. Dat verdient ze niet.'

En dus diende Dalfsen begin van deze week een protest in bij het Nederlands Handbal Verbond (NHV). 'Niet om de wedstrijd over te laten spelen, maar wel om die rode kaart geseponeerd te krijgen,' aldus Van Leeuwen.

Fouten maken mag, maar als je fout zit moet je dat wel durven bekennen
Fabiënne Logtenberg over haar onterechte rode kaart

Fabiënne Logtenberg is een 1.81 lange cirkelspeler bij Dalfsen, waarmee ze vanaf 2010 zes titels op rij behaalt. 22 interlands staan er achter haar naam. Hoewel ze pas 25 is, stopt ze na de bekerfinale met tophandbal. Ze heeft haar studie geneeskunde afgerond en wil nu als arts gaan werken.

De bekerfinale wordt haar afscheid. De Topsporthal in Almere is voor ongeveer de helft gevuld. Een aanzienlijk deel van de bezoekers komt uit het oosten. VOC geldt als de grote rivaal. 'In voetbaltermen zou je het PSV-Ajax kunnen noemen', zegt bestuurslid Van Leeuwen.

In Dalfsen vinden ze de Amsterdammers een tikkeltje arrogant. Bij VOC klinkt weer de kritiek dat de kampioenschappen van de ploeg uit Overijssel 'gekocht' zijn. Onterecht, meent Van Leeuwen. 'We hebben gewoon een goed uitgewerkt topsportplan met voldoende ondersteuning vanuit het bedrijfsleven. We betalen de speelsters geen salaris, maar wie bij ons komt spelen wordt wel een betere handballer. Uiteindelijk betaalt dat zichzelf terug.'

In de bekerfinale schiet Dalfsen uit de startblokken. Een voortrekkersrol is weggelegd voor Logtenberg. Hoewel ze de gebeurtenissen van de afgelopen dagen zoveel mogelijk heeft proberen te parkeren, smeult er wel degelijk, zoals ze dat zegt 'een vuurtje' in haar. Na afloop, lachend: 'Dat was wel te zien zeker?'

In de rust leidt Dalfsen met 16-12. Heel even komt VOC terug in de wedstrijd, maar gaandeweg de tweede helft loopt Dalfsen definitief uit. Logtenberg tekent voor de voorlaatste treffer in de wedstrijd, die met 34-29 wordt gewonnen.

Na afloop krijgt ze uit handen van NHV-voorzitter Tjark de Lange de beker uitgereikt. Vervolgens wordt ze bedolven onder haar medespelers. Uit de speakers klinkt 'We are the Champions'. Het klopt niet helemaal, maar daar maalt even niemand om bij Dalfsen.

Een prijs is een prijs. Maar belangrijker: ik wilde vooral op een leuke manier afscheid nemen
Fabiënne Logtenberg

'We hebben vandaag veel beter handbal laten zien dan vorige week', zegt Logtenberg. 'Met name op de beslissende momenten waren we nu veel scherper en slimmer.'

Maar kan het ook de pijn van het verloren kampioenschap en de rode kaart wegnemen? 'Een prijs is een prijs. Maar belangrijker: ik wilde vooral op een leuke manier afscheid nemen. Dat is gelukt, al was ik liever kampioen geworden. Geef me heel even de tijd en dan zal ik met heel veel trots op het laatste jaar terugkijken.'

Wanneer de bond zal reageren op het protest van Dalfsen is nog niet bekend. Het zal voor Logtenberg ook niet meer van belang zijn, omdat ze toch al is gestopt. Toch hoopt ze nog op genoegdoening. 'Iedereen mag fouten maken, die maken wij ook in het veld, maar dan moet je ook durven te bekennen als je fout zit. Ik hoop daarom vooral dat er nog een keer eerlijk naar de beelden wordt gekeken. Dan rest er maar één conclusie: dit was geen juiste beslissing.'