Direct naar artikelinhoud

Brusselse luchthaven keert riant dividend uit

Een man gaat via de niewe ingang Brussels Airport in Zaventem binnen.

Brussels Airport keert ondanks de miljoenenschade van de aanslagen van vorig jaar een dividend van 109 miljoen euro uit aan zijn aandeelhouders. Ook voor de Belgische staat rinkelt de kassa. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Dat bedrag bestaat uit een interim-dividend van 93,7 miljoen euro en een einddividend van 15,6 miljoen. Het wordt uitgekeerd aan de drie aandeelhouders van de luchthaven: het Canadese pensioenfonds OTPP (39 procent), de Australische investeerder Macquarie (36 procent) en de Belgische staat (25 procent). Die ziet in totaal 27 miljoen euro binnenstromen.

Het hoge dividend is opmerkelijk, want Brussels Airport kende door de aanslagen van 22 maart 2016 een erg moeilijk jaar.

Recordbedrag
In mei 2016, twee maanden na de aanslagen, besliste de luchthavenuitbater daarom dat over het boekjaar 2015 - in tegenstelling tot de voorgaande jaren - enkel een interim-dividend zou worden uitbetaald. "Over 2016 komt er zeker geen dividend", verklaarde CEO Arnaud Feist toen. Bij de voorstelling van de jaarresultaten 2016 vorige week wist Feist enkel te melden dat het dividend "ongeveer hetzelfde" was als voorheen. Het blijkt uiteindelijk om een recordbedrag van 109,3 miljoen euro te gaan.