© Katrijn Van Giel

“Een op de drie overlijdens kunnen we vermijden”

Van de 1,7 miljoen mensen jonger dan 75 die in 2013 overleden, kon iets meer dan een derde (33,7 procent, of 577.000 overlijdens) vermeden worden met de toen gangbare medische kennis en technologieën. Hartaanvallen (185.000) en beroertes (94.000) waren goed voor bijna de helft van die vermijdbare overlijdens. Dat blijkt uit een rapport dat Eurostat dinsdag publiceerde. België scoort binnen de EU, met 27,5 procent “vermijdbare overlijdens”, wel veel beter dan het EU-cijfer, en moet enkel Frankrijk (23,8 procent) en Denemarken (27,1 procent) laten voorgaan.

Met “vermijdbare overlijdens” bedoelt Eurostat overlijdens die niet gebeurd zouden zijn als er op tijd efficiënte gezondheidszorg was geweest. Die indicator wordt gebruikt om na te gaan hoe de Europese gezondheidszorg presteert. “De prestatie van gezondheidszorg beoordelen is van groeiend belang in de EU”, klinkt het in het Eurostat-persbericht.

België scoort met een derde plaats dus goed in de EU. Roemenië hangt helemaal onderaan, met net niet de helft van de overlijdens van -75-jarigen die vermijdbaar zijn (49,4 procent). Opvallend is dat Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk, met rond de 34 procent vermijdbare overlijdens, minder goed scoren dan het EU-gemiddelde.

Behalve hartaanvallen en beroertes liggen darmkanker (12 procent) en borstkanker (9 procent) aan de oorzaak van deze overlijdens.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer