© Belga

OVERZICHT. De nationale betoging: Wie? Waarom? Hinder?

Vandaag, dinsdag 24 mei, organiseert het gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale betoging in Brussel tegen het regeringsbeleid. Een overzicht van de hinder die u mag verwachten.

TJ

Wie betoogt?

De drie grote vakbonden ACV, ABVV en ACLVB hebben hun troepen gemobiliseerd om deel te nemen.

De politie van Brussel verwacht zo’n 50.000 deelnemers. De NMBS had gisteren al 33.800 speciale tickets verkocht voor de betoging maar verwacht nog meer betogers omdat sommigen hun treinabonnement zullen gebruiken. Bij de betoging eind 2014 verkocht de NMBS bijna 84.000 speciale tickets. Toen lokte de betoging meer dan 100.000 deelnemers.

Waar en wanneer?

De betoging startte om 11.30 uur aan het Noordstation en trekt door het centrum van de stad naar het Zuidstation.

De stoet trekt langs de Kruidtuinlaan, de Pachecolaan, het Centraal station, de Keizerslaan, de Cellebroersstraat en de Lemmonierlaan naar het Zuidstation. Daar zullen de verschillende vakbondsleiders de menigte toespreken.

De ontbinding van de betoging is gepland om 14 uur.

Hinder voor automobilisten?

De politie van Brussel waarschuwt voor zware verkeershinder in de Brusselse binnenstad en de Kleine Ring en raadt aan om niet met de wagen naar Brussel te komen.

Vanaf 9 uur, en mogelijk al vroeger, zullen de uitritten van de Leopold II-tunnel ter hoogte van het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort voor het verkeer in de richting van de Kleine Ring afgesloten worden. Deze zullen weer geopend worden wanneer de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt, rond 14 uur.

Eveneens vanaf 9 uur zal de uitrit Rogier in de Kruidtuintunnel voor het verkeer richting Rogierplein worden afgesloten. De uitrit zal ook weer geopend worden zodra de volledige betoging zich in de Pachecolaan bevindt.

Vooraleer de betoging aan de Zuidlaan aankomt, zal het verkeer in de Hallepoort tunnel richting Zuid afgesloten worden. Het verkeer zal ter hoogte van de Blaesstraat worden omgeleid richting Bareel van Sint Gillis en dit tot wanneer alle betogers de Zuidlaan zijn over gestoken of terug naar hun bussen zijn gegaan die zich op de Zuidlaan tussen de Lemonnier laan en de Anderlechtse poort bevinden.

Hinder voor openbaar vervoer?

Tussen 12 en 17 uur zal het Centraal Station gesloten zijn, behalve de ingangen Horta en Koloniën om zich naar de metro te begeven.

Ook de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verwacht dinsdag hinder op het bus-, tram- en metronet.

In Limburg is vanochtend veertig procent van de bussen niet uitgereden. De hinder op de stadsnetten van Hasselt, Genk en Tongeren is nog groter. Zo rijdt in Genk maar een vierde van de bussen op de zogenoemde G-lijnen uit. In Hasselt, op de H-lijnen, is dat minder dan de helft. In Tongeren reed veertig procent uit.

In Bilzen, Hoeselt, Kortessem, Tessenderlo, Leopoldsburg, Beringen, Riemst, Sint-Truiden, Heers en Tongeren zijn er problemen met de belbussen.

Scholen gesloten?

Hoewel er in heel wat Limburgse scholen vanochtend tientallen leerlingen afwezig waren, zijn er geen aanwijzingen dat scholen zullen sluiten. In het VTI in Hasselt was naar verluidt een derde van de leerlingen afwezig. “De directie zoekt momenteel naar oplossingen om alle lessen normaal te laten verlopen”, klinkt het.

Waarom betogen?

“Wij zijn de voortdurende aanvallen van de regering en de werkgevers op onze centen en de werknemers meer dan beu”, aldus het ACV.

“Een doorsnee gezin verliest 1200 tot 1500 euro per jaar. Dit bovenop zware besparingen bij overheid en onderwijs”. Dit zonder jobs, jobs, jobs”.

De socialistische vakbond neemt het niet “dat wij allemaal boven onze stand zouden leven.Jij en je gezin hebben genoeg betaald. Haal het geld waar het zit”.

De liberale vakbond is boos over de recente beslissingen inzake eenzijdige flexibiliteit en wil betogen voor ‘sociale en fiscale rechtvaardigheid maar vooral ook voor een terugkeer naar een echt sociaal overleg, niet één dat enkel op papier bestaat”.

De slogans: “De Maat Is Vol” (ACV) - “Handen af van de 38 Uur!” (ABVV) - “Onwerkbaar Werk!” (ACLVB).

Nog actiedagen?

Met de nationale betoging schieten de vakbonden een heuse actiemaand tegen het regeringsbeleid op gang. Zo komen de ambtenarenbonden op 31 mei opnieuw op straat. Dan gaat het om regionale manifestaties. De spoorvakbonden koppelen de protestdag aan een 24 urenstaking bij de spoorwegen. De staking loopt van 22 uur op 30 mei tot 22 uur op 31 mei.

In de week van 20 juni komen er sensibiliseringsacties in de bedrijven en het protest moet op vrijdag 24 juni uitmonden in een nationale stakingsdag. Die staking gaat voorlopig alleen uit van het socialistische ABVV. Het christelijke ACV doet niet mee, de liberale ACLVB beslist volgende week woensdag over zijn deel­name.

In ieder geval gaat het vakbondsprotest in het najaar door. Met een nieuwe nationale betoging 29 september en een nieuwe nationale staking (ditmaal met alle vakbonden) op 7 oktober. Dat is een symbolische dag, want de tweede verjaardag van de start van de federale regering. Het ‘cadeau’ zal met lange tanden ontvangen worden.

Bpost laat nog weten dat de bedeling van kranten en brieven in Limburg vandaag normaal verloopt. “Enkel sommige pakjes hebben mogelijk één dag vertraging opgelopen”, zegt woordvoerster Barbara Van Speybroeck.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer