Direct naar artikelinhoud

FC Twente weinig moeite met Go Ahead, Haller schiet FC Utrecht in blessuretijd naar winst

FC Twente maakte het zichzelf zaterdag in de tiende speelronde van de eredivisie onnodig moeilijk. Bij het kwaliteitsarme Go Ahead Eagles werd zonder veel franje de vijfde overwinning van deze competitie behaald: 0-2. Roda JC en ADO Den Haag deelden na een moeizaam duel de punten: 1-1.

Yaw Yeboah scoort de 1-0 voor FC TwenteBeeld ANP

Willem II - FC Utrecht: 0-1

Sébastien Haller was zaterdagavond weer eens goud waar voor FC Utrecht. In blessuretijd maakte de Fransman het beslissende doelpunt tegen Willem II, dat een uur lang met tien man speelde na een rode kaart van spits Fran Sol.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer eiste in het eerste kwartier van het levendig begonnen duel de meeste aandacht op. Eerst gaf hij FC Utrecht al dan niet terecht geen strafschop na een overtreding van Freek Heerkens op Yassin Ayoub. Daarna deed hij een stevige ingreep van Rico Strieder op Anouar Kali af met geel, waar rood zeker niet misplaatst zou zijn geweest.

Wiedemeijer greep na een half uur wel resoluut in. Sol, de Spaanse spits van Willem II, moest met rood van het veld op nadat hij natrapte richting Nacer Barazite. Opvallend genoeg waren de Tilburgers ondanks de numerieke minderheid in het slot van de eerste helft gevaarlijker dan FC Utrecht. Doelpunten leverde dat niet op, want net als bij de aanvalsacties van FC Utrecht, ontbrak precisie in de afwerking.

Na de rust was FC Utrecht met een mannetje meer sterker. Echt gevaarlijk waren de in een te laag tempo uitgevoerde aanvallen aanvankelijk niet. Spits Sébastien Haller zat in de tang bij de centrale verdedigers van Willem II en Richairo Zivkovic had zijn avond niet. Pas in de slotfase kreeg de Utrechtse ploeg wat kansen, maar doelman Kostas Lamprou liet zich niet verschalken. Totdat Haller in blessuretijd toesloeg. Hij bezorgde FC Utrecht de eerste uitzege van dit seizoen.

Fran Sol van Willem II krijgt de rode kaart van scheidsrechter Reinold WiedemeijerBeeld ANP

Roda JC - ADO Den Haag: 1-1

Het was met pijn en moeite, maar Roda JC heeft dan toch punt gered tegen ADO Den Haag (1-1). In eigen huis leken de Limburgers zaterdagavond op de zesde competitienederlaag af te stevenen totdat middenvelder Mitchel Paulissen vijf minuten voor tijd met een vrije trap de gelijkmaker aantekende. Door het puntje heeft Roda de laatste plek in de eredivisie in ieder geval voor een dag overgedragen aan FC Groningen.

De Limburgers begonnen vol zelfvertrouwen aan het duel, wellicht opgedaan vorige week in Rotterdam, waar voor het eerst dit seizoen werd gewonnen. ADO Den Haag zocht vooral naar het goede gevoel na vijf nederlagen op rij na een puike seizoensstart. Halverwege de eerste helft nam de ploeg van ADO-trainer Zeljko Petrovic het initiatief over van Roda. Edouard Duplan drukte in de 37ste minuut het krachtsverschil in de score uit door een rebound achter doelman Benjamin van Leer te tikken.

In een wedstrijd met weinig kansen leek dat lang de beslissing. Paulissen bezorgde Roda echter met pas het tweede Roda-doelpunt in het Parkstad Limburg Stadion alsnog een puntje.

Havenaar wint het kopduelBeeld ANP

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

Hoewel de eindstand het niet deed vermoeden, had FC Twente in de tiende speelronde van de eredivisie weinig moeite met provinciegenoot Go Ahead Eagles. Na negentig minuten stond er in De Adelaarshorst 0-2 op het scorebord.

Het was een Overijsselse derby, maar het krachtsverschil tussen de nummer zeven (Twente) en de thuisclub die onderin de eredivisie bivakkeert (vijftiende) bleek in de eerste helft veel te groot om het duel tot een grootse kraker te laten uitgroeien. Twente tikte de bal rustig en geduldig rond, terwijl Go Ahead de eerste drie kwartier niet tot een uitgespeelde kans kwam.

De thuisploeg uit Deventer mocht doelman Theo Zwarthoed dankbaar zijn dat hij tot drie keer toe adequaat ingreep en zo een achterstand voorkwam. In de 34e minuut leek hij kansloos op een schuiver van Bersant Celina, maar stond de paal Twents succes nog in weg. Het was uitstel van executie: tien minuten later bediende topschutter Enes Ünal zijn maatje voorin, Yaw Yeboah: 0-1.

Dat doelpunt leek de genadeklap te zijn voor Eagles. Het tegendeel was waar. De thuisploeg raapte alle moed bij elkaar en zette Twente steeds meer onder druk. Tot grote mogelijkheden leidde dat niet, maar omdat de bezoekers geen moment meer de bezieling vonden van voor rust, mocht Eagles heel lang blijven hopen op de gelijkmaker. Twee minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Martin van den Kerkhof besliste Bersant (die ook in het tweede bedrijf de paal een keer trof) de wedstrijd. Op zijn schot van buiten het strafschopgebied was Zwarthoed kansloos.

Eagles-speler Jarchinio Antonia eiste in blessuretijd nog een negatieve hoofdrol op, toen hij volkomen onnodig een charge uitvoerde op Twente-speler Stefan Thesker. De invaller kon onmiddellijk met rood vertrekken.