Direct naar artikelinhoud

Rust Syrië van korte duur: nieuwe aanvallen op Aleppo

Na drie dagen van relatieve rust in Aleppo zijn zaterdag alweer luchtaanvallen uitgevoerd op het oostelijke deel van de Syrische stad, dat in handen is van rebellen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Niet veel inwoners gaven gehoor aan de oproep om Aleppo via een speciale corridor te verlaten. Zo wordt in deze bakkerij nog steeds brood gebakken.Beeld ap

Syrië en Rusland kondigden donderdag een gevechtspauze aan. De twee landen riepen zowel burgers als rebellen op de stad via speciale corridors te verlaten en beloofden mensen die de stad zouden verlaten een veilige doorgang.

Er werd echter nauwelijks gebruik gemaakt van het aanbod. Volgens een functionaris van het Rode Kruis in de Noord-Syrische stad, Ingy Sedky, liet de veiligheidssituatie geen evacuaties toe. Het team van het Rode Kruis kon het oosten van Aleppo, in handen van de rebellen, niet binnen omdat er mortiergeschut was en er sluipschutters actief waren. Ook konden geen hulpgoederen naar Oost-Aleppo worden gebracht.

Ook de rebellen zeiden dat ze de stad niet zouden verlaten. Volgens de Syrische oppositie waren er geen garanties dat gewonde geëvacueerden niet door Syrische regeringstroepen zouden worden opgepakt en was er geen rantsoen om humanitaire hulp te bieden aan degenen die achterbleven in Aleppo.

Wie de bombardementen van zaterdag uitvoerde was niet direct duidelijk.