Trump dreigt met opzeggen grote handelsakkoorden

De Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen Donald Trump wil twee van de belangrijkste vrijhandelsakkoorden van zijn land opzeggen of heronderhandelen. Dat heeft hij gezegd in Gettysburg, waar hij zijn plannen voor de eerste 100 dagen van zijn presidentschap uit de doeken heeft gedaan.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Op 8 november zullen de Amerikanen stemmen over dit plan voor 100 dagen om de welvaart van ons land te herstellen, onze gemeenschappen en de eerlijkheid van onze regering te herstellen", zo begon Donald Trump zijn betoog voor zijn aanhangers in Gettysburg in Pennsylvania.

Zoals gewoonlijk schuwde Trump de grote woorden niet. Zo belooft hij om twee van de belangrijkste vrijhandelsakkoorden van de Verenigde Staten te schrappen. Zo wil hij het NAFTA (North American Free Trade Agreement) tussen de VS, Canada en Mexico opnieuw gaan onderhandelen met die landen om een voor Washington gunstigere regeling te bedingen.

Detail daarbij: die NAFTA trad in 1994 onder toenmalig president Bill Clinton, de echtgenoot van de huidige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton, maar de onderhandelingen zelf werden grotendeels gevoerd onder diens Republikeinse voorganger George Bush. Die laatste weigerde onlangs om zijn steun uit te spreken voor Donald Trump.

Tegelijk wil Trump ook dat andere grote handelsakkoord TPP (Trans-Pacific Partnership) gewoon opzeggen. Dat werd onlangs door president Barack Obama afgesloten met Canada en Mexico, maar ook met Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, Maleisië, Brunei, Singapore, Vietnam, Peru in Chili.  

Los daarvan wil Trump ook alle vrouwen gerechtelijk vervolgen die de voorbije weken beweerden dat ze seksueel lastig gevallen zouden geweest zijn door hem. Volgens hem gaat het om leugens en laster.

100 Days of Donald Trump

  • opzeggen TPP-akkoord voor Stille Oceaan en heronderhandelen NAFTA-akkoord met Canada en Mexico
  • "het moeras in Washington zuiveren" en streven naar een nieuwe eerlijke politiek
  • beperken van het aantal mandaten van verkozen in het Amerikaanse parlement
  • schrappen van subsidies aan VN tegen klimaatopwarming en plan om fossiele brandstoffen verder te ontginnen
  • strenge controles op immigratie en bouw van muur met Mexico
  • afschaffen van "Obamacare" of verplichte ziekteverzekering
  • 1.000 miljard dollar investeren in infrastructuur

Agressieve handelspolitiek mikt op "Rust Belt"

Het gewoon schrappen of heronderhandelen van NAFTA en TPP past in een verleidingsstrategie waarmee Trump kiezers hoopt te winnen in de zogenoemde "Rust Belt", een groep staten met verouderde industrie, waar de voorbije decennia honderdduizenden banen verloren zijn gegaan. Het gaat dan onder meer om Ohio, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en dergelijke.

Dat zijn staten waar Trump absoluut moet winnen om een kans te maken om president te worden. Het is dus een duidelijke laatste zet op twee weken voor de verkiezingen, zeker nu Trump door allerlei schandalen in de peilingen ver achterstaat op zijn Democratische rivale Hillary Clinton.

Trump hoopt met zijn zware beloften het ongenoegen van de ongeruste en boze arbeidersklasse in die staten alsnog uit te kunnen buiten om de kansen te doen keren. Hij was al eerder uitgevallen tegen beide handelsakkoorden die volgens hem verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van zoveel banen in de traditionele industrie in de VS.

Het nadeel daarvan is echter dat als Trump zijn plannen doorzet hij de handelsrelaties en de betrekkingen in het algemeen met Canada en Mexico op de helling gaat zetten. Het opzeggen van de TPP zou dan weer de banden met de Aziatische landen kunnen schaden en dat transpacific-akkoord hield uitdrukkelijk China buiten de akkoorden.

Het "Gettysburg Address" van Trump

De keuze voor Gettysburg als "last stand" voor Donald Trump is niet toevallig. Daar vond in juli 1863 de grootste en beslissende veldslag uit de Amerikaanse Burgeroorlog plaats. Er vielen bijna 7.000 doden en na drie dagen behaalden de Noordelijke troepen een moeizame overwinning op de Zuidelijke Geconfedereerden.

Door de slag was de kans op een Zuidelijke overwinning in de oorlog verkeken, al zou de oorlog nog twee jaar lang duren. Enkele maanden later hield VS-president Abraham Lincoln op het slagveld een erg korte, maar beroemde toespraak, waarin hij de oorlog als het verlengde beschouwde van de strijd om de Amerikaanse onafhankelijkheid acht decennia eerder. 

1863 AP

Meest gelezen