Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Nog geen generaal pardon voor Britse homoseksuelen

Alan Turing was een bekende Britse wiskundige en codebreker.

De Britse regering heeft een wetsvoorstel om zeep geholpen om alle homo- en biseksuelen die op basis van achterhaalde wetten zijn veroordeeld automatisch te rehabiliteren. Het generaal pardon was een voorstel van de Schotse nationalist John Nicholson.

In plaats daarvan kwam de Conservatieve regering met een eigen 'Turing-Wet', die beoogt dat alle overleden homo's automatisch eerherstel krijgen, maar de nog levenden het speciaal moeten aanvragen. Het leidde vrijdag tot een emotioneel debat.

Het wetsvoorstel is vernoemd naar Alan Turing. De bekende wiskundige en codebreker werd na de Tweede Wereldoorlog veroordeeld en gecastreerd vanwege zijn homoseksualiteit. Hij pleegde op 41-jarige leeftijd zelfmoord. Drie jaar geleden kreeg hij een postuum pardon. Sindsdien leven er plannen om alle homoseksuelen die schuldig zijn bevonden voor 'misdaden' die nu legaal zijn, een pardon te geven. Het gaat om 65.000 mannen, van wie er 15.000 nog in leven zijn.

Woede en tranen

Er leek een kamermeerderheid te zijn voor het wetsinitiatief van Nicholson, maar de regering besloot het vrijdag 'te kapen'. Staatssecretaris Sam Gyimah en andere Conservatieve kamerleden spraken zo lang dat er geen tijd meer was om het wetsvoorstel helemaal te behandelen. Sommige afgevaardigden waren woedend en een enkeling pinkte zelfs een traantje weg.

Gyimah beloofde dat de regering recht zal doen aan alle veroordeelde homo's. Of ook Oscar Wilde postuum eerherstel krijgt, is niet bekend. Twee jaar geleden kregen homo's en lesbiennes het recht om te trouwen, behalve in Noord-Ierland waar religie sterker aanwezig is dan in de rest van het koninkrijk. Lesbische seks is nooit strafbaar geweest, wat niet wegneemt dat er lesbiennes zijn veroordeeld op basis van 'onzedelijkheid'. Het pardon geldt niet voor hen.

Evenmin geldt het voor homoseksuelen die zijn veroordeeld voor seks in openbare gelegenheden, zoals toiletten. Dat mag nog steeds niet.

Geen taboe meer

Het pardon zegt iets over de omwenteling in de publieke opinie. "In de jaren '80 was het nog erg taboe", herinnert Tony Smith zich, een homoseksueel uit Liverpool. Hij wijst op T-shirts met de homo-erotische boodschap Frankie Say Relax van de popgroep Frankie goes to Hollywood. "Dat was érg schokkend." De legalisering uit 1967 was trouwens beperkt, want het betrof alleen "instemmende volwassenen in een privésituatie".