© EPA

Nadat 15.000 mannen onderzocht worden: al 35 tips binnen over moord Nicky Verstappen

Een week geleden meldde het Openbaar Ministerie dat ze bij 15.000 mannen DNA-monsters wilden afnemen om de moord op Nicky Verstappen (toen 11 jaar) in 1998 op te lossen. Sindsdien hebben 35 mensen zich gemeld met tips die kunnen leiden tot de moordenaar.

mige

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in augustus 1998 dood teruggevonden op de Brunssummerheide in Heibloem. De jongen was er op dat moment op kamp met dorpsgenootjes. Na bijna 20 jaar kondigde het Nederlandse Openbaar Ministerie aan bij 15.000 mannen uit de buurt een DNA-onderzoek te willen uitvoeren om de dader terug te vinden. Sindsdien hebben 35 mensen tips binnengebracht over de mogelijke moordenaar.

Voorafgaand werd aan zeker vijftienduizend mannen uit Heibloem en de omgeving van de Brunssummerheide het verzoek om vrijwillig DNA-materiaal af te staan ingevoerd. Als daar een – al dan niet ver - familielid tussen zit, kan dat naar de dader leiden. De voorbereidingen voor het onderzoek worden al getroffen.

Door typische familiekenmerken in het DNA te vergelijken, hoopt justitie op basis van DNA-overeenkomsten een familiestamboom op te stellen die uiteindelijk moet leiden naar de dader. Momenteel wordt nog in de landelijke DNA-databank van veroordeelden en verdachten gezocht naar familieleden van de vermoedelijke moordenaar. Mocht dat tot het gewenste resultaat leiden, dan gaat het inzamelen van DNA bij vrijwilligers niet door. De kans dat dat gebeurt is echter klein.

Marianne Vaatstra

Een soortgelijk verwantschapsonderzoek werd in 2012 uitgevoerd in de omgeving van het Friese Zwaagwesteinde. Daar werden ruim achtduizend mannen opgeroepen. Het leidde tot het oplossen van de uit 1999 stammende moordzaak Marianne Vaatstra.

Meteen na het oplossen van die zaak werd al geroepen om een soortgelijk onderzoek naar de dood van Nicky verstappen. Het DNA dat bij Nicky werd gevonden was echter te slecht. Door moderne technieken is een klein DNA-spoor dat in 2008 op Nicky’s broek werd gevonden zodanig opgelapt dat het nu een volledig profiel oplevert en dus toch gebruikt kan worden voor een verwantschapsonderzoek.

Naast het verwantschapsonderzoek gaat justitie ook mannen die rond de verdwijning van Nicky in de buurt van de Brunssummerheide vakantie vierden, vragen om vrijwillig DNA af te staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer