Direct naar artikelinhoud

Vader injecteerde Brryan met hiv toen hij baby was: "Zal ik ooit nog de liefde vinden?"

Constant koorts, een gezwollen lever, chronische oorinfecties, schimmel onder zijn nagels,... Niemand wist waarom Brryan Jackson uit Missouri er als kind zo erg aan toe was. Nadat zijn hart twee keer gestopt was met kloppen, kreeg zijn moeder de subtiele raad om hem niet meer te laten reanimeren. En dan kwam plots de echte reden voor zijn lamentabele gezondheidstoestand aan het licht: zijn vader bleek hem ingespoten te hebben met hiv-besmet bloed toen hij amper tien maanden oud was. Allicht om geen alimentatie voor hem te moeten betalen, zou later blijken. Tegen alle verwachtingen in overleefde Brryan de lijdensweg, nu is de knaap uitgegroeid tot een vrij gezonde 25-jarige jongeman. Al blijven twee vragen hem kwellen: zal hij ooit de liefde vinden en zelf een liefhebbende papa kunnen worden?

"Ik denk dat ik wel een coole vader zou zijn. Maar dat zijn de ergste zeker? Ik wil niet dat mijn kinderen zich voor mij moeten schamen", lacht Brryan in een gesprek met het maandblad GQ.

Het grootste obstakel is nochtans niet zozeer de besmetting op zich. Er bestaat immers een techniek -sperma wassen- waardoor een meisje geen enkel risico loopt om zwanger van hem te worden. Nee, Brryan botst vooral op de vooroordelen die rond aids bestaan. Heel wat relaties zijn al op de klippen gelopen omdat de ouders van zijn geliefde er een stokje voor staken. "Als het te serieus wordt, krijgen ze van thuis uit allerlei doemberichten ingefluisterd." Hieronder ziet u de jongeman trouwens als baby.

Dat Brryan nog toekomstplannen kan maken, mag een half mirakel heten. In 1996 -op vijfjarige leeftijd- werd vastgesteld dat hij hiv had. Per toeval, vermits alle andere opties al eens uitgeprobeerd waren. Dokters gaven hem toen nog vijf maanden.

De jongen leefde echter nog toen zijn vader In 1998 terechtstond voor zijn gruweldaad. De jury kreeg te horen dat hij zeker zou sterven. "Als het niet door de ziekte zelf is, dan wel door de zware medicatie die hij moet nemen. Dagelijks 23 pilletjes, drie injecties en twee zakjes medicatie die intraveneus moeten toegediend worden", klonk het.

Vader Brian, een specialist in bloedtransfusies, werd overigens veroordeeld tot een levenslange celstraf. "Maar dat is eigenlijk nog niet genoeg. Je zal na je dood tot in de eeuwigheid branden in de hel. Zoiets valt enkel te vergelijken met de ergste oorlogscrimineel", verklaarde de rechter.

De sterke knaap verbaasde daarna vriend en vijand. Hij is intussen 25 jaar oud, hoeft nog slechts één pil te slikken en de laatste acht jaar kon de ziekte niet meer in zijn bloed gedetecteerd worden. Dat hij 80 procent van zijn gehoor verloor, is nog het enige tastbare bewijs van zijn vreselijke verleden.

Nochtans draaide ook zijn schooltijd uit op een ware beproeving. "Mijn moeder moest vechten om me ingeschreven te krijgen. Ik kreeg er een heleboel regels bovenop. Zo mocht ik bijvoorbeeld niet van het waterfonteintje drinken en moest ik altijd mijn eigen fles water meebrengen. Ik moest altijd hetzelfde toilet gebruiken, op verjaardagsfeestjes was ik niet welkom en ga zo maar door."

Op een gegeven moment overwoog Brryan zelfs zelfmoord. "Ik zag drie messen voor me liggen en dacht: 'Waarom ik toch?' Maar ik realiseerde me dat er altijd hoop is."

Brryan vond ook kracht in het christelijk geloof, in die mate zelfs dat hij zijn vader kon vergeven. Nu komt hij aan de bak als motivatiespreker, met speciale aandacht voor het negatieve stigma dat op hiv rust.