Direct naar artikelinhoud

Verstappen zet negende kwalificatietijd neer in Sotsji, Rosberg pole

De Nico Rosberg-show houdt aan in de Formule 1. De Duitse coureur van Mercedes, die de eerste drie races van dit jaar won, veroverde zaterdag poleposition voor de vierde race van dit jaar, de Grand Prix van Rusland.

Max Verstappen.Beeld Getty Images

Rosberg klokte in de kwalificaties op het circuit van Sotsji 1.35,417 en was zeven tienden sneller dan Sebastian Vettel (Ferrari). Valtteri Bottas (Williams) reed de derde tijd.

Max Verstappen haalde de derde en laatste kwalificatieronde in zijn Toro Rosso en zette de negende tijd neer, ruim twee seconden minder snel dan Rosberg. Hij profiteerde van het uitvallen van Lewis Hamilton, die de laatste sessie niet reed vanwege motorische problemen bij zijn Mercedes. De jonge Nederlander kwalificeerde zich vorig jaar ook als negende voor de GP van Rusland. Hij eindigde toen in de race als tiende.

'Ik ben dik tevreden. Het is moeilijk terug te komen na slechte trainingen op vrijdag en je weet niet waar het zit. Maar de auto hield zich goed en de negende plek is dan een prima resultaat', zei de Limburger op Ziggo Sport. Verstappen klaagde na de trainingen over de balans in zijn Toro Rosso en miste grip op het asfalt.

Gridstraf voor Vettel

Vettel eindigde weliswaar als tweede in de kwalificatie, maar zal zondag vanaf de zevende positie vertrekken. De Duitser incasseerde een zogeheten 'gridstraf' van vijf plaatsen omdat hij onvoorzien zijn versnellingsbak moest vervangen na de trainingen op vrijdag. Daardoor schuift Bottas op naar de eerste startrij.

Hamilton liet weten dat hij dezelfde problemen met zijn motor had als twee weken geleden in China. Toen kon de regerend wereldkampioen de kwalificatierace niet eens meedoen en moest hij de race achteraan beginnen, nu mag hij normaal gesproken zondag van startplek tien starten.

Mercedes bood zaterdag zijn excuses aan aan Hamilton. 'Een wrede speling van het lot dat een en dezelfde coureur twee keer hetzelfde euvel treft. We hebben Lewis voor de tweede keer laten zitten en moeten hem onze excuses aanbieden', zei technisch directeur Paddy Lowe van de renstal.

Voor Rosberg is het de 24e pole in zijn carrière. Hij heeft er nu evenveel als de legendarische coureurs Niki Lauda en Nelson Piquet.

Iedereen wil wat van Max Verstappen

Waar de F1-coureur zich vertoont, stromen de fans toe. Soms lastig, maar hij maakt altijd wel even tijd. (+)

Max Verstappen in zijn Toro Rosso op het circuit van het Russische Sotsji.Beeld Getty Images