Direct naar artikelinhoud

"Trump onderzoekt of hij zichzelf gratie kan verlenen in Rusland-onderzoek"

"Trump onderzoekt of hij zichzelf gratie kan verlenen in Rusland-onderzoek"
Beeld getty

Advocaten van de Amerikaanse president bestuderen in welke mate Trump van zijn grondwettelijk recht op het verlenen van gratie gebruik kan maken om zichzelf en zijn campagnemedewerkers wit te wassen in het onderzoek naar Russische connecties in de verkiezingscampagne van vorig jaar. Dat schrijft The Washington Post.

In de VS lopen verschillende gerechtelijke, maar ook parlementaire onderzoeken naar de Russische inmenging in de verkiezingscampagne, en de eventuele connecties met het Trump-kamp. Sinds vorige week ligt voor Trumps zoon Donald Junior onder vuur wegens een ontmoeting met een Russische advocate die schadelijke informatie over Hillary Clinton gehad zou hebben.

Trump heeft nu volgens The Washington Post met zijn advocaten gesproken over zijn recht om gratie te verlenen aan Amerikanen die een misdrijf hebben gepleegd. Zij zouden onderzoeken in welke mate die mogelijkheid toepasbaar is op de Rusland-onderzoeken. Trump zou daarbij aan zijn campagnemedewerkers, familieleden, maar ook aan zichzelf denken.

"Uit nieuwsgierigheid"

Een medewerker van het Witte Huis zei aan The Washington Post meteen dat het niet om een concrete onderzoekspiste gaat, maar eerder om "een vraag uit nieuwsgierigheid". "Dit gebeurde niet in de context van 'Ik kan niet wachten tot ik mezelf gratie kan verlenen'." Democratisch Senator Mark Warner noemde de mogelijkheid "extreem onrustwekkend."

Onder andere de FBI voert een onderzoek naar Russische inmenging, maar ook de Amerikaanse Senaat en een team onder leiding van de speciale procureur Robert Mueller. Die ligt al een tijdje onder vuur bij Trump omdat hij niet neutraal zou zijn, en volgens The Post en The New York Times is Trumps juridisch team ook druk bezig alle mogelijke belangenconflicten in Muellers team op te lijsten om hem schade te kunnen berokkenen.

Trump noemde Muellers onderzoek al de "grootste heksenjacht uit de Amerikaanse politieke geschiedenis" en beschuldigde hem ervan medewerkers aan te nemen die de kandidatuur van Hillary Clinton steunden.

Twitter bericht wordt geladen...