Direct naar artikelinhoud
Video

William en Harry over Diana: "Dat telefoontje zal blijven hangen voor de rest van ons leven"

Intieme foto's van prins William en prins Harry met hun moeder, de Britse prinsen op haar begrafenis.Beeld ITV, Reuters, AFP

In de nieuwe documentaire 'Diana, Our Mother: Her Life and Legacy', die morgen wordt uitgezonden door de Britse zender ITV, vertellen de Britse prinsen William en Harry openhartig over de laatste momenten dat ze spraken met hun moeder, prinses Diana. Zij overleed bij een auto-ongeluk in Parijs op 31 augustus 1997.

In augustus is het twintig jaar geleden dat de prinses van Wales op 36-jarige leeftijd omkwam bij een auto-ongeluk in Parijs. Prins William was toen vijftien, prins Harry was twaalf jaar. In de documentaire halen William en Harry herinneringen op aan hun moeder aan de hand van fotoboeken.



"Beste moeder van de wereld"

In een trailer omschrijven de prinsen hun moeder als "een van de ondeugendste ouders" en "de beste moeder van de wereld".

William zegt dat Diana erg ongedwongen was en graag lachte. "Onze moeder was een groot kind. Als iedereen tegen me zegt: ze was zo leuk, geef eens een voorbeeld, is haar lach het enige wat ik kan horen", voegt Harry toe.

Volgens haar zonen begreep zij goed dat het echte leven zich buiten de paleismuren afspeelde. Diana was volgens haar jongste zoon "een van de ondeugendste ouders". "Een van haar motto's voor mij was: je kunt zo ondeugend zijn als je wil, zolang je maar niet wordt betrapt." Hij voegt nog toe: ''Ze was onze moeder en dat is ze nog steeds. En natuurlijk zeg ik als haar zoon dat ze de beste moeder van de wereld was. Ze overlaadde ons met liefde, dat is zeker."

Prinses Diana, hier zwanger van prins Harry, met op haar arm prins William.Beeld reuters

Het laatste telefoontje

Bijzonder emotioneel wordt de documentaire als de prinsen herinneringen ophalen aan het telefoontje met hun moeder, enkele uren voor zij zou verongelukken.

William zegt nog goed te weten waar hij kort voor het tragische ongeval over praatte met zijn moeder. "We hebben haar afgewimpeld, want we wilden verder spelen met onze neven", klinkt het. "Harry en ik wilden snel weer afscheid nemen, zo van 'tot later'. Als ik had geweten wat er zou gebeuren dan was ik natuurlijk minder blasé geweest. Dat telefoontje zal blijven hangen voor de rest van ons leven", aldus William.

Ook Harry heeft spijt van de korte duur van dat laatste telefoontje met zijn moeder. "Hoe anders zou dat gesprek zijn gegaan als ik ook maar een vaag vermoeden zou hebben gehad dat ze die dag om het leven zou komen. Ik kan me niet meer precies herinneren wat ik zei. Het enige dat ik me herinner is dat ik de rest van mijn leven spijt zal hebben van hoe kort dat telefoongesprek was."

"Hoe anders zou dat gesprek zijn gegaan als ik ook maar een vaag vermoeden zou hebben gehad dat ze die dag om het leven zou komen"
Prins Harry

Herinnering aan 'granny Diana' levend houden

"Er gaat nu nog steeds geen dag voorbij zonder dat ik aan haar denk", aldus William. "Ik voelde haar aanwezigheid zelfs op mijn trouw." Harry vult aan: "Ik voel nog steeds haar knuffels. Ik mis haar zo."

Prins Harry huilde de afgelopen twintig jaar echter slechts twee keer om de dood van zijn moeder. Eén keer dat Harry huilde was tijdens de begrafenis van Diana op Althorp, wanneer de tweede keer was, zegt de prins niet. "Er is dus nog een hoop verdriet dat eruit moet", concludeert Harry. De prins vertelde eerder dit jaar al dat hij een psychiater opzocht om het over het gemis van zijn moeder te hebben. Harry was naar eigen zeggen lang depressief en probeerde de emoties over de dood van Diana uit te schakelen.

William en Kate proberen voor hun kinderen George (4) en Charlotte (2) de herinnering aan 'granny Diana' levend te houden, zegt William nog. Er staan foto's van Diana in hun huis en papa William vertelt verhalen over haar voor het slapengaan. "Ze zou een geweldige oma zijn geweest, ze zou dol zijn geweest op de kinderen", zegt de prins. Tegelijkertijd denkt William ook dat zijn moeder als oma voor heel wat reuring zou zorgen. "Ze zou een absolute nachtmerrie zijn", grapt de hertog van Cambridge. "Ze zou langskomen, zo rond badtijd, er een enorme bende van maken met zeepsop en water overal en dan gewoon weer vertrekken."

Diana en prins Harry.Beeld reuters

Fris en onthullend

'Diana, Our Mother: Her Life and Legacy' is morgen te zien via ITV. ''Deze nieuwe ITV-film biedt kijkers een fris en onthullend inzicht in het leven van prinses Diana door de persoonlijke beschouwingen van haar zonen, haar vrienden en familie'', zegt een woordvoerster van de Britse zender.

"Ik denk dat je echt de echte Diana krijgt", vertelt Nick Kent, de producer van de documentaire, aan Reuters. "Niemand heeft ooit dit verhaal verteld vanuit het standpunt van twee mensen die haar beter kenden dan wie ook, die het meeste liefde voor haar hadden: haar zonen."

Prins William en prins Harry.Beeld reuters