Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Actieplan moet politie beschermen

► Agenten patrouilleren op de Sinksenfoor nadat een collega trappen tegen het hoofd kreeg.Beeld Senne Van der Ven

Het vierde incident maandagnacht op de Sinkensenfoor waarbij politiepersoneel aangevallen werd, is voor Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en zijn politiekorps de druppel geweest. "De lijn is overschreden", aldus De Wever. Extra politiepatrouilles en systematische identiteitscontroles in probleembuurten moeten het geweld stoppen.

"De lijn is getrokken en wie erover gaat, zal het voelen." Het is Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) menens. "Het is een weerkerend fenomeen, al zeker twintig jaar. Maar nu drijven ze het wel erg ver." Ze, dat zijn volgens De Wever jongeren uit probleemwijken in onder andere Borgerhout dat vlak bij de zone ligt waar nu voor het tweede jaar op rij de Sinksenfoor opgesteld staat. Daar ontstond in de nacht van maandag op dinsdag tumult toen twee groepjes jongeren het met elkaar aan de stok kregen.

Toen twee patrouillerende inspecteurs hen voor de tweede keer wilden scheiden na wat duw-en-trekwerk, deelden ze in de klappen. Een van hen werd tegen de grond gewerkt en kreeg verscheidene trappen tegen het hoofd. "Zijn gezicht is enorm toegetakeld en enkele van zijn tanden zitten los", klinkt het bij de Antwerpse politie. Zijn collega die hem ter hulp schoot, kreeg enkele vuistslagen zoals te zien was in een filmpje dat de laatste momenten van het gevecht vastlegde en via sociale media verspreid werd.

Monopolie op geweld

"De feiten van de laatste dagen spreken voor zich", vindt De Wever. "Telkens gaat het om één bepaalde groep jongeren. Tussen 15 en 25 jaar oud, meestal Marokkaans en hoofdzakelijk spelen de feiten zich altijd af in dezelfde buurten van Borgerhout naar het einde van de ramadan." Viseert De Wever dan niet te fel één gemeenschap? Duidelijke cijfers over de toename van het politiegeweld ontbreken nochtans, laat staan of er een relatie is met de ramadan of met één gemeenschap. Volgens de vakbonden neemt het geweld tegen agenten wel toe, maar is dat een algemeen fenomeen dat je overal in Vlaanderen ziet en niet alleen tijdens de ramadan.

"Je mag het licht van de zon niet ontkennen", vindt De Wever. "Islam, ramadan, Marokkaans en Borgerhout. Die vier factoren veroorzaken telkens ongeregeldheden. Men kan mij etnische profilering verwijten, maar het zij zo."

► Bart De Wever (N-VA): 'Men kan mij etnische profilering verwijten, maar het zij zo.'Beeld Eric de Mildt

Ook in andere wijken zoals op het Kiel, in Berchem, rond de Luchtbal en enkele sociale huisvestingsblokken zijn er volgens de Antwerpse politie al incidenten geweest met probleemjongeren. "Dat klopt", aldus De Wever. "In totaal zijn het een paar honderd jongeren die kuren krijgen. Het jammere is dat al de inspanningen die de Marokkaanse gemeenschap al deed nu besmeurd worden door heetgebakerde, agressieve kereltjes zonder enig normbesef. Vorige week sprak ik tijdens een iftar in Borgerhout met enkele vaders die zich zorgen maken over de jongeren in hun wijk. Ik begrijp hen. Maar het feit dat sommige jongeren het moeilijk hebben door werkloosheid of onvoldoende scholing geeft hen het recht niet om hun frustraties bot te vieren op onze politiemensen. Dat zinloos geweld is hun bewuste keuze en valt nooit goed te praten."

'Men kan mij etnische profilering verwijten, maar het zij zo'
Bart De Wever, burgemeester Antwerpen (N-VA)

Daarom werkte De Wever samen met de Antwerpse politie een actieplan uit. "We geven nu een signaal aan die jongeren", klinkt het. "Zo is de 20-jarige man die zondag een agent sloeg, opgepakt en onmiddellijk gedagvaard. Hij riskeert 1 jaar cel. Hopelijk is dat duidelijk genoeg."

Daarnaast zal de Antwerpse politie de komende dagen ook extra patrouilles op pad sturen en extra bemiddelingsteams inzetten in probleemwijken. "Er zullen identiteitscontroles komen en als er daders tussenzitten die niet over de nodige papieren bezitten, zetten we ze het land uit."

'Naast het afschrikeffect moet er ook plaats zijn voor preventie. De oudere generatie moet er mee over waken dat hun jongeren zulke toeren niet uithalen'
Mark Elchardus, socioloog

Volgens De Wever zullen de politietussenkomsten niet anders verlopen dan vroeger. "Onze politiemensen zullen ten allen tijde correct blijven ingrijpen", verzekert hij. "Zij hebben het monopolie om geweld te gebruiken, maar gaan dat niet sneller of anders doen door wat er recent allemaal gebeurd is. Anders dreigt de situatie te ontsporen en dan hebben die relschoppers eigenlijk gewonnen. Correct blijven werken is mijn boodschap aan al ons politiepersoneel. Het parket steunt ons in deze zaken en zal voor de vervolging zorgen."

"Zeggen waar het op staat, moet gebeuren, zeker als mensen zich tegen de politie keren op momenten wanneer die niet provocerend te werk gaat", reageert socioloog Mark Elchardus. "Meer politieaanwezigheid is geen verkeerde maatregel, maar de manier waarop er gewerkt wordt, is belangrijk. Naast het afschrikeffect moet er ook plaats zijn voor preventie. Dat hangt ook samen met de gemeenschap waar die jongeren toe behoren. De oudere generatie moet er mee over waken dat hun jongeren zulke toeren niet uithalen."

Werk van lange adem

De Moslimexecutieve - het vertegenwoordigend orgaan van de moslims in België - betreurt van zijn kant de uitlatingen van De Wever. "Het is zever om deze vechtpartijen tussen jongeren en politie van de afgelopen dagen te linken aan de ramadan", vindt woordvoerder Tahar Chahbi. "Het zijn gewoon onbeschofte kerels die niet vereenzelvigd mogen worden met de moslimgemeenschap. Want ook wij aanvaarden hun gedrag en de problemen die ze in bepaalde wijken veroorzaken helemaal niet. Daarom vinden we het niet kunnen dat De Wever dit koppelt aan de ramadan en onze volledige gemeenschap."

'Zever om dit te linken aan de ramadan, het zijn gewoon onbeschofte kerels'
Tahar Chahbi, woordvoerder Moslimexecutieve

Volgens Chahbi sensibiliseert de Moslimexecutieve om "alle Belgische wetten te respecteren". De extra maatregelen in Antwerpen zullen volgens Chahbi slechts een beperk effect hebben. "Enkele dagen meer blauw op straat verandert niets op lange termijn", klinkt het. "Er zou beter samengewerkt worden met mensen uit deze wijken om preventieve projecten op te starten waarbij geïnvesteerd wordt in opleidingen of in werkgelegenheid voor deze probleemjongeren. Dat is een werk van lange adem, maar als je dat doet, heb je over twee à drie jaar een heel andere sfeer in deze buurten."

Lees ook het standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: Als het over de islam gaat, neemt de N-VA graag zijn toevlucht tot de tactiek van de alternatieve feiten (+)