Direct naar artikelinhoud

'Het Groot Dictee' stopt ermee na 26 edities van zweten op de juiste spelling

Philip Freriks leest het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor in de Vergaderzaal van de Nederlandse Eerste Kamer.

Er lijkt na 26 jaar een einde te komen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal, de jaarlijkse taal-derby van de Lage Landen. Nadat de Nederlandse omroep NTR had laten weten het programma stop te zetten, klinkt het in Vlaanderen bij de VRT dat "alleen doorgaan voor Canvas geen optie is".

Volgens NTR zijn de kijkcijfers van het Groot Dictee te laag en is het programma over zijn hoogtepunt heen. "Het Groot Dictee is jarenlang een instituut geweest, maar het heeft helaas zijn beste tijd gehad", zegt Willemijn Francissen, integraal eindredacteur kennis bij de NTR in de Volkskrant. "Er gebeurt veel met taal, bij jongeren, op sociale media. Dat zag je niet terug op tv, het dictee was archaïsch. De kijkcijfers zijn de laatste twee jaar hard gedaald: van 722.000 naar 368.000."

De NTR heeft volgens haar gekeken naar een moderne variant. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. "Dat plan hebben we afgekeurd. Het was niet vernieuwend genoeg."

De Nederlandse presentator Philip Freriks, die het evenement in 1990 naar Nederland haalde, is teleurgesteld. "Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z'n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grofvuil gezet."

Het recentste dictee, geschreven door de Nederlandse auteur A.F.Th. van der Heijden, werd eind vorig jaar door Vlaanderen gewonnen. Vlamingen konden het dictee volgen op Canvas. Op de website van de VRT klinkt het woensdagochtend dat "alleen doorgaan voor Canvas geen optie is. Als een partner zich uit dit concept, een taalwedstrijd tussen Vlamingen en Nederlanders, terugtrekt, dan kunnen wij deze formule moeilijk voortzetten. Maar dit is wel een opportuniteit om alternatieven te zoeken, dat gaan we zeker doen."

Meeste overwinningen voor Vlaanderen

Het dictee is in de jaren sinds 1991 (toen Vlaanderen voor het eerst mocht meedoen) 14 keer gewonnen door Vlaanderen en 11 keer door Nederland. Bij een editie (2011) was er een ex aequo. 

De Vlaamse journalist Freek Braeckman is de enige 'prominent' die ooit het dictee gewonnen heeft, eveneens in 2011. Hij droeg zijn overwinning op aan VRT-collega Martine Tanghe, die sinds 2005 het dictee mee presenteerde, maar die in datzelfde jaar verstek moest laten gaan wegens haar revalidatie van borstkanker. 

Vanaf 2015 verving Braeckman Tanghe als co-presentator naast Philip Freriks.

Lees ook

Geselecteerd door de redactie