Direct naar artikelinhoud
Barcelona - Cambrils

"Hypocriet dat Felipe zijn steun komt betuigen, hij is medeplichtig aan aanslagen"

Koning Felipe neemt daags na de aanslagen deel aan een minuut stilte aan de Plaça de Catalunya, nabij de Ramblas. Hij wordt geflankeerd door Spaans premier Mariano Rajoy (links) en Catalaans regeringsleider Carles Puigdemont (rechts), die zijn regio van Spanje wil afscheiden.Beeld epa

Koning Felipe is medeverantwoordelijk voor de terreuraanslagen van afgelopen donderdag in Barcelona en Cambrills. Dit vanwege zijn veelvuldige contacten met de monarchen van de Golfstaten, zoals Qatar en Saoedi-Arabië, "de belangrijkste financiers van IS", stelde het Catalaanse parlementslid Mireia Boya in een interview met Catalunya Radio vandaag.

Boya, lid van de uiterst linkse Candidatura d'Unitat Popular (CUP) die streeft naar een onafhankelijke republiek Catalonië, verklaarde dat haar partij om die reden zaterdag in Barcelona wegbleef bij de herdenking op de Rambla van de slachtoffers van de aanslagen.

"De koning is hier niet welkom", aldus Boya. Ook de aanwezigheid van premier Mariano Rajoy en andere leden van de federale regering was haar een doorn in het oog.

Mireia BoyaBeeld twitter

"Economisch imperialisme"

Zij noemde koning en regering "medeplichtig aan het economisch imperialisme dat de daders van de aanslagen financierde." Boya vond dat de Spaanse steun voor de Golfstaten meer had bijgedragen aan de terroristische daden dan het godsdienstfanatisme van de aanslagplegers. "Iedereen weet van de vriendschappelijke en economische banden. Het is louter hypocriet dat de koning hier zijn steun komt betuigen."

Catalonië wil op 1 oktober een volksraadpleging houden om zich los te maken van de rest van Spanje. Een referendum dat de federale regering en het Grondwettelijk Hof met verwijzing naar de grondwet niet toestaan. De Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont, die met Madrid in de clinch ligt over het streven naar onafhankelijkheid, stond de afgelopen dagen dan ook ongemakkelijk naast premier Rajoy en koning Felipe - beiden wil hij het liefst zo snel mogelijk kwijt.

Koning Felipe met de Saoedische koning Salman. Foto uit 2015.Beeld ap
De witte bestelwagen die dood en vernieling zaaide op de Ramblas wordt weggesleept.Beeld afp