Luister naar

Blok: verdubbeling straf na zwaar verkeersdelict

Nieuws
Daders van ernstige verkeersdelicten moeten rekening houden met een verdubbeling van hun straf. Mogelijk staat er in de nabije toekomst zes maanden cel op rijden onder invloed of doorrijden na een ongeluk.
redactie nd
vrijdag 21 juli 2017 om 03:00

Den Haag

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) maakte dat donderdagmiddag duidelijk, nadat hij eerder die dag al had aangekondigd zwaardere straffen te willen voor dergelijke verkeersdelicten. Hij acht het haalbaar dat de plannen eind volgend jaar ingaan.

Blok wil met de hogere straffen bereiken dat er minder slachtoffers vallen in het verkeer en dat het aantal verkeersmisdrijven afneemt. Hij hoopt op een afschrikwekkende werking en dat ‘er in ieder geval recht wordt gedaan aan de slachtoffers’.

meer bevoegdheden

Blok wil ook dat de politie meer opsporingsbevoegdheden krijgt als een bestuurder na een ongeval met gewonden of erger is doorgereden. Ook kunnen straks meer situaties worden bestraft waarin roekeloos wordt gereden dan nu nog het geval is. Blok zal roekeloos rijden ook beter gaan omschrijven in de wet.

De nieuwe wetgeving is een reactie op onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar de bestraffing van verkeersdelicten. De onderzoekers keken ook wat beter kan. Over het algemeen zijn de straffen adequaat, maar bij bepaalde verkeersdelicten ­pakken volgens de onderzoekers de straffen op dit moment geregeld te laag uit. Bij gevaarlijk rijgedrag (zonder ernstige gevolgen) is de wettelijke maximale straf bijvoorbeeld twee maanden cel. Dat is te laag voor de ernstige zaken waar het soms om gaat. Minister Blok spreekt over een ‘strafgat’. Het onderzoek is gedaan in opdracht van onderzoekscentrum WODC van het ministerie van Veiligheid en Justitie. <

niet verplicht blurren

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) ziet niets in het voorstel om gezichten van politieagenten ­verplicht onherkenbaar te maken in ­video’s. De Tweede Kamer wil dat graag, om te voorkomen dat de agenten het slachtoffer worden van ‘treitervloggers’. Dat zijn mensen die politieagenten en andere hulpverleners treiteren en filmen, om de video’s vervolgens op internet te zetten. Volgens het voorstel zou iedereen die agenten filmt, hun gezichten onherkenbaar moeten maken. ‘Het gaat om publicisten die er geen moeite mee hebben agenten moedwillig te beschimpen of te bedreigen’, aldus Blok. Het is volgens hem niet te verwachten dat zij zich zouden laten tegenhouden door zo’n maatregel. Ook hebben agenten een publieke functie. Daarom moeten zij er rekening mee houden dat ze herkenbaar worden gefilmd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg vindt het een 'uitstekende keuze' dat er geen kabinet-Wilders I komt.

Van der Burg ziet geen snelle oplossingen voor hoge asielinstroom, Wilders wil dat ie opkrast

Terwijl de vier formerende partijen zich het hoofd breken over migratie, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) zich geconfronteerd met een tekort aan opvangplaatsen é?n een overbelaste IND.

'Ik kan verklaren waarom boeren uit Twente bozer waren en meer sympathiseerden met geweld dan reformatorische boeren die ik op de Veluwe sprak.

Waarom staan boeren en politici tegenover elkaar? Daar zit een religieuze reden achter, zegt deze onderzoeker

Met de boerenprotesten in het achterhoofd en een fascinatie voor conflicten onderzocht Tanja van Hummel het stikstofconflict. Wat blijkt? Dat heeft alles te maken met een, vaak religieus, wereldbeeld.

Het neoliberale wereldbeeld botst met de, vaak religieus gekleurde, levensbeschouwing van boeren.

De stikstofcrisis heeft alles met religie te maken heeft, zegt deze onderzoeker. 'Botsing van wereldbeelden'

De overheid en boeren botsen door een totaal ander wereldbeeld en dat heeft ook te maken met religie. Dat de overheid hen benadert met een neoliberaal wereldbeeld, zien boeren als problematisch.

PVV-leider Geert Wilders dinsdag na afloop van de gesprekken met de formerende partijen. 'Het ziet er niet florissant uit op het onderwerp asiel', zei hij.

Krijgt Wilders wat hij wil? Insiders weten: vrijwel niets leidt snel tot minder asielzoekers

Asiel zorgt voor hoogspanning in de kabinetsformatie. De vier formerende partijen willen allemaal een strenger beleid, maar het probleem is dat geen enkele maatregel al op korte termijn leidt tot minder asielzoekers.

Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’