"Als jullie geen vredestroepen sturen, lever ons wapens"

De zelfverklaarde en pro-Russische burgemeester van het Oekraïense stadje Slavjansk vraagt Rusland om wapens na de aanval op een wegblokkade van pro-Russische milities. Hij dreigt er ook mee de Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken dood te schieten mocht die naar het oosten van het land komen.

"Aan de Russische regering en aan Vladimir Poetin vragen we hulp. Als jullie geen vredestroepen kunnen sturen, lever ons dan wapens", zegt Vjatseslav Ponomarev. "Momenteel heeft Rusland nog niet geantwoord."

"We hebben wapens nodig, we hebben er niet genoeg", zegt Ponomarev, want de Oekraïense militairen "hebben een luchtmacht en tanks".

Tegen het Franse persagentschap AFP uitte hij ook bedreigingen tegenover de Oekraïense interim-minister van Binnenlandse Zaken. "Als hij komt, zal ik hem zelf neerschieten (...) ik schud de hand niet van die nicht."

Over het incident aan de wegblokkade bestaat nog altijd grote onduidelijkheid. Ging het om een aanval van Oekraïense nationalisten of was het gewoon een  afrekening tussen criminele bendes? De eerste mogelijkheid zou Moskou wel eens een voorwendsel kunnen geven om actief tussenbeide te komen in het oosten van Oekraïne. De verklaring van de zelfverklaarde burgemeester van Slavjansk moet allicht in die context worden begrepen.

Meest gelezen